Zeman a Okamura našli společnou řeč především v negativním vztahu k islámu a migraci. Oba jsou pro uplatňování přímé demokracie a souhlasili by s referendem o setrvání v EU, byť Okamura by byl proti a Zeman pro. Přivítali by zrušení Senátu a odvolatelnost politiků.

Svorně nenávidí veřejnoprávní televizi a tzv. mainstreamovou žurnalistiku. Styčné body nacházejí i v zahraničněpolitických otázkách. Jsou proti ruským sankcím a připojení Krymu k Rusku mají za „fait accompli“ čili hotovou věc. Souhlasí s uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Předseda SPD Tomio Okamura, místopředseda Radim Fiala
SPD podpoří pouze vládu, která bude plnit její program

Jediná věc, v níž se šéf SPD a prezident neshodují, jsou zahraniční mise. Miloš Zeman je vždy podporoval, neboť v nich vidí účinný nástroj proti islámskému radikalismu v místech, odkud se šíří. Okamurovci naopak míní, že čeští vojáci se mají starat především o bezpečnost lidí v ČR.

ZEMAN NA HRAD

„Prezidentem České republiky musí být vlastenec odmítající další demontáž suverenity země a důsledně odmítající nelegální imigraci a islamizaci společnosti,“ píše se v usnesení konference SPD. Z toho plyne, že je to právě Zeman, kdo nejlépe vyhovuje požadavkům SPD na hlavu státu. Není to žádné překvapení. Strana práv občanů, jejíž je Miloš Zeman čestným předsedou, velmi stála o společné kandidátky s SPD.

Okamura je ovšem velmi sebevědomý vůdce, jenž o závaží v podobě kandidátů SPO nestál. Okamurovci totiž míří hodně vysoko, vítězi voleb Andreji Babišovi rovnou řekli, že jeho vládu podpoří jen v případě, že v ní sami zasednou, konkrétně žádají čtyři ministerstva včetně zahraničí.

Ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier
Dienstbier: Zeman je po uši v té nejhorší morální špíně

O ničem podobném šéf ANO neuvažuje. Čím blíž je premiér Babiš kormidlu ve Strakově akademii, tím intenzivněji se odtahuje od subjektů, které by mu kazily profil v Evropské unii. Jeho ANO je součástí federalistické, silně proevropské frakce ALDE, takže žádná famfarónská gesta si nemůže  dovolit.

BABIŠ JE JINDE

A pokud se pochlubil, že mu ke jmenování poblahopřál rakouský kancléř Sebastian Kurz a volala mu německá kancléřka Angela Merkelová, není pochyb, do jakého evropského proudu se chce Babiš zařadit.

Vymezil se proti Zemanovi a Okamurovi ohledně přemístění české ambasády do Jeruzaléma a na adresu Miloše Zemana v rozhovoru pro iDnes řekl: „Pan prezident společnost polarizuje, on si možná v tom libuje, jemu se to líbí. Já také polarizuji společnost, mně se to nelíbí. Chtěl bych přesvědčit ty lidi, kteří mě nemají rádi, že se mýlí.“

Lubomír Zaorálek
Federalizace EU? Je to nereálné, vzkázali Zaorálek a Telička Němcům