"Zastávám koncept živých dějin. Dějin, které nejsou interpretovány pouze jako jakýsi anonymní pohyb abstraktních idejí, ale jako žitá a žijící historie," řekl Zeman, který na rozdíl od předchůdců směřuje svoje projevy na státní svátek 28. října k životním příběhům vyznamenaných. Jak uvedl, k situaci v České republice se vyjádří v prosincovém vánočním poselství.

Ve skupině příběhu o statečnosti Zeman označil za čest, že mohl propůjčit nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva, stíhacímu esu v letecké bitvě o Velkou Británii Josefu Františkovi. V pasáži, kterou věnoval studentovi Petru Vejvodu, podotkl, že mladá generace je často kritizována generací starší jako zkažená. Přitom starší generace má té mladší vštěpovat hodnoty, jako je odvaha, pracovitost a vlastenectví, podotkl Zeman. Vejvoda loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Ždáru nad Sázavou. O dalším oceněném Františku Krieglovi prohlásil, že při událostech Pražského jara v roce 1968 neztratil svou čest a neselhal.

Za práci Zeman ocenil několik českých podnikatelů. "Dlouho jsme slyšeli, že nebudou schopni vzdorovat zahraničnímu tlaku… Nakonec se ukázalo, že Baťovská generace se dokázala prosadit," zdůraznil prezident. Další skupinou v "příběhu práce" byli bývalí politici. "I politici umějí makat, ale jenom někteří," podotkl Zeman a jmenoval někdejšího ministra kultury Pavla Dostála, který podle Zemana nesliboval dotace, ale vystupoval tak, že ho kulturní obec brala jako svého ministra.

Prezident ocenil i lékaře, vědce, sportovce a umělce. Podotkl, že když se rozhodl ocenit zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse, někteří pediatři prý protestovali se zdůvodněním, že nejsou potřebné. Zeman ale připomněl citát, který říká, že kdo zachrání jednoho člověka, jako by zachránil celé lidstvo. Prezident v projevu kritizoval zelené aktivisty, když mluvil o vyznamenání slovenského vodohospodáře Júlia Bindera a někdejšího ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka.