"Mám setkání s pracovníky Kanceláře prezidenta republiky a několik dalších návštěv," řekl novinářům Zeman, jehož doprovázel tajemník Jaroslav Hlinovský, bývalý zaměstnanec lobbisty a Zemanova spolupracovníka Miroslava Šloufa.

Mezi lidmi, kteří dnes za Zemanem přišli, byl i lobbista a šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta. Média minulý týden upozornila na to, že Jansta figuroval v některých firmách společně s advokátem Vladimírem Zavadilem, který nechal v den voleb zveřejnit sporný inzerát mířící proti Zemanovu soupeři z TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Jansta tehdy jakoukoli spojitost s tímto krokem popřel. Dnes novinářům řekl, že chtěl Zemana pozdravit.

Weigl při příchodu k Zemanovi uvedl, že chtějí s Velíškem hovořit o úkolech, které souvisejí s nástupem příštího prezidenta na Hrad. "Snažili jsme se připravit na vše," řekl novinářům Weigl. Nebudou jediní z prezidentské kanceláře, s nimiž se Zeman setká.

Weigl odejde s Klausem

Avizoval, že se chce sejít se zaměstnanci kanceláře, aby zjistil, zda by chtěli na Hradě pracovat i po odchodu prezidenta Václava Klause. Zájem měl o služby Weigla, ale ten již prohlásil, že odejde s Klausem. Měl by být ve vedení vznikajícího Klausova institutu. Již dříve Zeman naopak řekl, že nechce, aby na Hradě zůstali Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause, a Petr Hájek, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře pro oblast komunikace a kultury. Oba jsou známi svými kontroverzními výroky.

Před Zemanem přijel do Loretánské ulice předseda strany zemanovců Vratislav Mynář. Zda i on bude působit na Hradě, ještě není rozhodnuto. "Konečné rozhodnutí je na panu Zemanovi," řekl.
Miloš Zeman oznámil, že si již některé budoucí spolupracovníky vybral. Jedním z nich bude jeho tajemník Hlinovský. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) mimo jiné působil ve firmě Region Invest, kterou ovládali lidé později odsouzení v miliardovém podvodu s levným bydlením H-System. Hlinovský v případu vystupuje jako svědek.

Další jména Zeman neprozradil. Podle dnešních Lidových novin (LN) by se hradním kancléřem mohl stát bývalý šéf České televize Jiří Balvín, který Zemanovi radil už během kampaně s mediálním vystupováním. "Mám k Milošovi vztah od dávných let, kdy jsem byl na Kavčích horách. Jde o lidský, pozitivní vztah, za který se nestydím," řekl LN Balvín.

Zeman už dříve řekl, že bude spoléhat na lidi ze svého volebního štábu. V něm kromě Hlinovského působil například jako volební manažer Vladimír Kruliš, mediální poradce dělali bývalý šéf Slovenské televize a Markízy Roman Lipták a někdejší mluvčí vlády Jana Bartošová. Jako mluvčí kampaně působila studentka politologie Hana Burianová.

Na výsledky schůzek v Loretánské ulici čekají média, novináři se sešli v přilehlé kavárně, která je oblepená plakáty Zemanova hlavního volební rivala Karla Schwarzenberga, šéfa TOP 09.