Například podle rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka je Putna příkladem osobnosti, která má dostat profesorský titul. „Jsem navíc přesvědčený, že prezident má v takových záležitost respektovat odborné stanovisko grémií UK i jiných univerzit," nechal se slyšet Bek. Zároveň podpořil kroky Univerzity Karlovy, jejíž rektor Václav Hampl požádal prezidenta o vysvětlení.

„Jestliže je toto tvrzení pravdivé, pak je to velmi smutný zásah do základních univerzitních akademických svobod," myslí si také rektor brněnského VUT Karel Rais. Za velmi zvláštní označil postup prezidenta i rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř, upozornil ale, že ke komentáři není dostatek informací.

Je to prezidentova věc

Zeman své důvody nesdělil s tím, že nechce Putnu ponižovat, pokud by prý ale vědec dal celou věc k soudu, důvody zveřejní. Premiér Petr Nečas (ODS) se vyjádřil v tom smyslu, že jmenování profesorů je prezidentova věc, a je na něm, aby nejmenování vysvětlil.

Odstátnění profesorských řízení by napomohlo zavedení takzvaných funkčních míst, kdy by byl titul profesor nebo docent spjat vždy jen s univerzitou, která jej udělila. Tento návrh, který měl být součástí vysokoškolské reformy, ale akademici odmítli.