Oproti původním informacím jsou pachateli popůlnočního úterního požáru hned tři muži, všichni české národnosti. Dva z nich jsou plnoletí, jeden stále ještě mladistvý. „Trojici mužů jsme sdělili obvinění z trestného čin obecného ohrožení a hrozí jim trest odnětí svobody na 8 až 15 let,“ uvedl moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Kriminálka odhalila dva podezřelé z podpálení historického kostela v Gutech

Jak se policisté na stopu pachatelů dostali a zda se ke žhářství přiznali obviněni muži, které obyvatelé Gut titulují hyenami, zatím moravskoslezský policejní ředitel nechtěl komentovat.

Jisté už je také to, že státní zástupce Josef Šuhaj u dvou obviněných rozhodl o podání návrhu k vazebnímu stíhání u okresního soudu ve Frýdku-Místku. „Podal jsem návrh na vzetí do vazby u dvou obviněných. Na třetího muže jsem návrh na vazbu nepodával proto, že z našeho pohledu měl na celé záležitosti jen malou míru účasti. Nyní je na rozhodnutí okresního soudu ve Frýdku-Místku, zda zbylé dva skutečně do vazby vezme,“ řekl Deníku Šuhaj s tím, že okresní soud má od pátečních 13.30 hodin dalších 24 hodin na to, aby rozhodl, zda bude dvojice stíhána vazebně, nebo na svobodě.

PŮJDOU ŽHÁŘI DO VAZBY?

Soudkyně okresního soudu ve Frýdku-Místku Ludmila Kotásková Deníku potvrdila, že se ve věci rozhodne v sobotu kolem deváté hodiny,odpoledne totiž končí čtyřiadvacetihodinová lhůta.

Je možné, že případ v Gutech souvisí s dalšími dvěma podobnými případy, které se v uplynulých 12 měsících staly v pohraničí a o nichž informoval Deník v pátečním vydání? „Ani u jednoho ze tří obviněných nejsou žádné negativní poznatky z minulosti,“ uvedl Šuhaj. Avšak vzhledem k tomu, že pachatelé oněch dvou zmíněných skutků z pohraničí nebyli vypátráni, není možná spojitost ani zcela vyloučena. „Vyšetřování okolností události je v rané fázi. Kriminalisté případné souvislosti momentálně zjišťují,“ uvedla na dotaz Deníku policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Historicky cenný dřevěný kostel v Třinci-Gutech lehl popelem při nočním požáru

Kostel Božího těla z roku 1563 vzplál krátce po úterní půlnoci. Nejvzácnější kulturní památka v městské části Guty – a vůbec nejstarší v celém Třinci – lehla popelem, ohnivé peklo a řádění trojice mužů přežil pouze kříž s Ježíšem. Místní obyvatelé to berou jako znamení pro obnovu kostela, o kterou všichni zúčastnění usilují v co nejkratším časem.

Už tuto neděli se u shořelého kostela uskuteční mše svatá, která má být předznamenáním jeho obnovení. Biskupství mezitím prostoro ohradilo a město nyní podle starostky Třince Věry Palkovské ořezává nebezpečné větve a kontaktuje majitele hrobů přilehlého hřbitova, jejichž pomníky byly žárem poškozeny a nabízí jim pomoc.

Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Hořící kostely: Za necelý rok na třech místech v pohraničí!
Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Slzy a zmar: kostelík v Gutech schvátily plameny