Zebry, žirafy, antilopy a velbloudi dostali červená jablíčka, slonice si pochutnaly na banánech i hroznech a velcí papoušci ara na hroznech a oříšcích. Drobné opičky, kotulové veverovití, si v amazonské expozici smlsly na tropickém ovoci, oříšcích, mandlích, fících a datlích. Vánoční dobroty čekaly i na obyvatele tropické haly Yucatan.

Pro chvostany, kosmany a tamaríny ošetřovatelé připravili speciální dávku para ořechů, lískových a vlašských ořechů, mandlí a buráků. „Zcela mimořádně si opičky navíc pochutnaly i na neodolatelném pamlsku, který doslova zbožňují. Ošetřovatelé jim totiž naservírovali směs různých druhů müsli, sušeného ovoce, jogurtu a medu," popsala mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Na své si přišli i další obyvatelé haly. Vydry obrovské k tradiční ‚štědrovečerní' rybě dostaly melouny, které jim nejen chutnají, ale skvěle se také hodí k zábavě. Sladkovodním rejnokům, kteří jsou nejnovějším lákadlem zoo, ošetřovatelé servírovali celé kalamáry a krevety.

Teplé počasí

Některým zvířatům ale zoo ani na Štědrý den jídelníček nemění. Lachtani a tučňáci Humboldtovi tak dostali porce mořských ryb a na svůj příděl masa se mohly těšit i šelmy. „Tygři a lvi jsou v podstatě jednostranní masožravci. Jejich jídelníček je stabilní během celého roku. Nesnažíme se jim toho dávat víc, protože to by bylo kontraproduktivní," doplnil Shromáždil.

Zvířatům podle něj vyhovuje nynější na prosinec teplé počasí, tráví tak více času ve venkovních expozicích. Lidem návštěvu zoo zpestří sváteční výzdoba, kterou kromě obvyklých vánočních motivů tvoří i světelné siluety exotických zvířat. Návštěvníci také mohou tradičně pokládat dárky a pamlsky pro zvířata k vánočnímu stromu na nádvoří u zámku Lešná.

Zoo podle Bujáčkové letos již překonala rekordní návštěvnost z roku 2009, kdy branami zahrady prošlo 507.330 lidí. Loni do ní zavítalo 473.580 návštěv­níků. Vánoce jsou podle mluvčí obdobím, kdy lidé zoo často vyhledávají. „Třeba dnes tady hodně vidíme tatínky s dětmi, protože maminky připravují štědrovečerní večeři," dodala Bujáčková. Zoo je dnes otevřena do 16:00, v dalších dnech až do 1. ledna má však otevřeno do 18:00.