Po probuzení se starší z nich vydával za mladšího, který v té době ještě vyspával „opici“. Zaměstnankyně fintu neprohlédla a vydala mu mimo jiné cizí značkové oblečení, platební karty a dva mobilní telefony, vše za více než čtyřicet tisíc korun. Výtečník zfalšoval podpis na protokolu a zmizel. Policie po něm pátrá. Že došlo k podvodu, vyšlo najevo poté, co se druhý ze spáčů probudil a žádal navrácení svých věcí.

Vše začalo kolem půlnoci v Ostravě-Porubě, kde výtržníci rušili noční klid. Sedmadvacetiletý muž mající v krvi kolem 1,8 promile křičel na ulici. Na výzvy ochránců zákona k uklidnění nereagoval. „Choval se agresivně, strkal do policisty a převrátil popelnice. Byl proto zajištěn a umístěn k vystřízlivění. Jeho jednání bylo kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že druhý muž (41 let), nacházející se na stejném místě, měl bezmála dvě a půl promile alkoholu.

Probudil se první a využil toho

Podle dostupných informací se oba dostali do křížku poté, co starší ukradl mladšímu mobilní telefon. Orientační dechová zkouška u jedenačtyři­cetiletého podezřelého vykázala hodnotu 2,42 promile alkoholu. Vzhledem ke značnému ovlivnění alkoholem nebylo možné provést jeho výslech,“ řekla Holčáková s tím, že dotyčný byl proto umístěn na záchytku. Zde se po zhruba osmihodinovém střízlivění probudil jako první. Neznámo jak se dostal ke všem identifikačním údajům druhého nocležníka, za kterého se vzápětí začal vydávat.

„Nepravdivé údaje při propouštění stvrdil podpisem jména druhého muže a od zaměstnankyně zařízení tak převzal jeho věci za zhruba 40 600 korun. Odešel mimo jiné se značkovým oděvem i obuví, doklady, klíči, dvěma mobilními telefony, penězi a platebními kartami,“ dodala Holčáková.

Zhruba o hodinu později se probral i mladší z dvojice, který záhy zjistil, že se stal obětí podvodu.

Po jedenačtyřice­tiletém nepoctivci nyní pátrá policie. „Je podezřelý hned ze tří přečinů – krádeže, podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ uvedla Holčáková. Muži hrozí až dva roky vězení.