Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzliny sníme tři litry. Hlavně vanilkové

/ANKETA/ Jakou příchuť zmrzliny mají české mlsné jazýčky nejraději? Nejčastější odpověď je: vanilkovou. Přednost před jinými zmrzlinami jí v průzkumu dala čtvrtina respondentů.    

18.7.2017 1
SDÍLEJ:

Zmrzlina. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Vít Šimánek

V létě bez zmrzliny nevydrží tři čtvrtiny z více než tisícovky lidí, kteří odpověděli do průzkumu společnosti SANEP pro Deník. Na druhém místě žebříčku se umístila s 18 procenty čokoládová zmrzlina. Více než pětina lidí se rozhoduje okamžitě, podle toho, na co mají zrovna chuť.

Popularitu točené vanilkové zmrzliny potvrzují domácí výrobci. „Dá se říci, že vanilková dělá téměř 50 procent prodeje,“ řekl Deníku Oldřich Šmerda, obchodní manažer Tatra zmrzliny, kterou vyrábí Mlékárna Hlinsko.

Jakou příchuť zmrzliny máme nejraději

TŘI LITRY NA HLAVU

Podle Potravinářské komory se průměrná spotřeba zmrzliny v ČR pohybuje kolem tří litrů na osobu, což je výrazně méně než ve většině evropských zemí. Točené zmrzliny tvoří asi 40 procent jejího celkového prodaného objemu, její podíl přitom roste.

„Na tomto trendu se mohou podílet teplá léta a zvýšení dostupnosti točených zmrzlin,“ řekla Deníku mluvčí komory Dana Večeřová. Očekává proto další růst její spotřeby.

Větší nabídka točených zmrzlin a růst zájmu o ně souvisí s růstem jejich kvality a dostupnosti i možnosti využít franšízy zařízení na jejich výrobu. „Zvýšila se dostupnost kvalitních točených zmrzlin hlavně v menších sídlech a rekreačních oblastech, a to za přijatelnou cenu,“ konstatovala Večeřová. „Stačí postavit u hypermarketu stánek, zavést do něj elektřinu, postavit stroj a může se točit,“ přizvukuje Šmerda.

Pokud teploty nepřevýší 20 °C, doplňují zmrzlináři nabídku nejčastěji o čokoládovou nebo pistáciovou, v horkých dnech zase o ovocné příchuti. Obvykle preferují jahodovou, pomerančovou, malinovou či višňovou.

ZMRZLINA PRO ŠMOULY

V případě zájmu zákazníků se výrobci navíc nebrání experimentům. Nedávným hitem byla „šmoulová“ zmrzlina, od níž zmodraly spousty dětských úst. Její výhodou pro výrobce je, že nemá jasně definovanou chuť, důležitá je pouze její modrá barva.

Zatímco u točených zmrzlin výrobci uvádějí, že je vyrábějí ze živočišných tuků, odlišná situace je u mražených smetanových krémů, tedy nanuků a polárkových dortů. „Mléčná složka v nich sice je, ale velmi často, řekl bych z devadesáti procent, mléčný tuk bývá nahrazen rostlinnými,“ řekl Deníku předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Větší zájem o zmrzliny tedy podle něj prakticky nemá vliv na aktuální nedostatek mléčného tuku, kvůli němuž vystřelila cena másla.

NEPODCEŇUJTE HYGIENU

Točená zmrzlina je na vzestupu, přesto může mít své nevýhody. Roli hraje zejména hygienické hledisko. „V případě točených zmrzlin je jistě náročnější čištění strojů než servírování kopečků z plastových obalů od výrobce,“ řekla Helena Kavanová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha.

Například loni pražští hygienici od dubna do července provedli v metropoli 49 kontrol zmrzlin a ledových tříští. Sanitaci provozovny uložili v šesti prodejnách, ve dvou uložili prodejcům sankce ve výši šest tisíc korun.

Autor: Jiří Janda

Jakou točenou zmrzlinu máte nejraději?

Vanilkovou

31 %

Čokoládovou

13 %

Míchanou

6 %

Jahodovou

6 %

Pistáciovou

19 %

Jinou než uvedenou

0 %

Na jakou mám zrovna chuť

25 %

Nejím zmrzlinu

0 %

Hlasovalo: 16

Anketa byla ukončena

18.7.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Miliardový zámek na osobní údaje. Nařízení začne platit za půl roku

Podzemí. Ilustrační foto.
6

Pražské podzemí se otevírá. Odborníci představí nepřístupné chodby

Zpívající rozhodčí a bezdomovcem po své vůli: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 24. listopadu 2017.

Komentář Kateřiny Perknerové: Vojtěch Filip, génius reálpolitiky

Komunistická strana Čech a Moravy vyhrála sněmovní volby. Tedy ne na první dobrou, ale na druhou ano. Ačkoli skončila až pátá se 7,76 procenta hlasů, její předseda Vojtěch Filip dokázal za poslední měsíc to, co nikdo před ním.

Zkoušeli spát bez tepla domova. Akce Noc venku přibližovala bezdomovectví

Žít bez domova, lásky a zázemí je pro většinu z nás nepředstavitelné, přesto řada lidí takové štěstí nemá. Na to upozornila akce Noc venku v Jablonci nad Nisou.

Chtějí mít větší pocit bezpečí, zájemců o zbraně stále přibývá

Zastřílet si do Čech rádi přijíždějí Polácii Holanďané.V době, kdy nás zpravodajství denně zaplavuje informacemi o různých hrozbách, leckdo přemýšlí o tom, zda by se cítil bezpečněji se zbraní. Možnost získat zbrojní průkaz, který by držitele opravňoval k vlastnění střelné zbraně, nabízí i střelnice v Centru Walzel v Meziměstí, kde se tento víkend koná poslední letošní přípravný kurz na zbrojní průkaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT