Při této příležitosti bude vydán známkový aršík, jehož vznik ale museli posvětit i historici.

Podle publicisty Radka Gálise je toto výročí poněkud pozapomenuté, mezi ostatními hojněji připomínanými „osmičkovými“ letopočty. Proto se rozhodl na zmíněné listopadové datum více upozornit a inicioval vydání originální autorské poštovní známky.

FILATELISTA Josef Trnka ukazuje svoji vzácnou sbírku pohledů a psaní, které jsou vlastnoručně pod
Podpisy prezidentů sbíral filatelista patnáct let, nejdéle trval Masaryk

„Napřed jsem oslovil Českou poštu, jestli nevyjde u příležitosti někdejší prezidentské volby známka s Emilem Háchou. Řekli, že o tom neuvažují. Oslovil jsem proto město Trhové Sviny,“ popisuje cestu k vydání známky Radek Gális a dodává, že vedení města záměr neodmítlo a navrhlo, že by se na záležitosti mohlo podílet Kulturní a informační centrum v Trhových Svinech.

Radek Gális přitom počítá s tím, že mohou přijít různé reakce. Prezidentem byl totiž Emil Hácha zvolen v bouřlivých časech druhé republiky, po mnichovské dohodě. Československý stát a stejně tak jeho prezidenta čekaly velmi těžké zkoušky. A dlouho převažoval názor, který Emila Háchu řadil mezi ty, kteří úplně neobstáli. 

Po rozbití zbytku Československa a vytvoření protektorátu Čechy a Morava nacistickým Německem se Hácha k 15. březnu 1939 stal protektorátním státním prezidentem. Tím zůstal až do zániku protektorátu v květnu 1945. 

Negativní názor na Háchu se mění

Sám publicista se také k příznivějšímu náhledu na trhosvinenského rodáka nedostal úplně jednoduše. V době, kdy chodil do školy, byl podle Radka Gálise názor na Emila Háchu jednoznačně negativní.

„Postupem času jsem ale potkával lidi, kteří to vnímali jinak. Dělal jsem například rozhovor s Rudolfem Šindelářem z Vidova, předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu,“ ohlíží se Radek Gális a doplňuje, že Rudolf Šindelář patřil ke studentům zatčeným po 17. listopadu 1939. Přes tisíc jich skončilo v koncentračním táboře a Emilu Háchovi se připisuje velká zásluha za jejich propuštění.

Na druhou stranu jsou Emilu Háchovi vyčítány i kroky možná až přílišné vstřícnosti vůči okupantům. Proto se k vydání známky museli vyjádřit historici. Trvala na tom Česká pošta. Stanoviska emeritního profesora historie na Karlově univerzitě Roberta Kvačka a Josefa Tomeše z České akademie věd vyzněla pro vydání.

Prezident Emil Hácha při vánočním projevu do rozhlasu 22. prosince 1938
RECENZE: Háchův životopis je zmařenou šancí

Dne 30. listopadu tak bude známka oficiálně představena v Trhových Svinech. „Mělo by to být v Trhových Svinech, tam se Emil Hácha narodil,“ říká Radek Gális. Připojuje, že podle filatelistů Emil Hácha, jako jediný z dosavadních prezidentů, ještě žádnou vlastní známku nemá.

Publicista míní, že je to také proto, že ani nechtěl být prezidentem. A Radek Gális si myslí, že když nechtěl být prezidentem, nestál ani o známku se svým portrétem. Vydání známky publicista chápe i jako podnět k diskusi, která by veřejnosti nabídla spravedlivější pohled na rodáka z malého jihočeského města.

Jedním z kroků v tomto směru bylo v Trhových Svinech už před lety odhalení busty Emilu Háchovi.