Samice Lomela se tedy chová jako velmi zkušená matka - přesně ví, co má dělat. Lenka Pastročáková, mluvčí Zoo Praha, v tiskové zprávě uvedla, že chovatelé označují počínání gurézy pláštíkové jako ukázkové. „Svého potomka po porodu okamžitě očistila; chovatelé pak u něj pozorovali výborný sací i úchopový reflex,“ popsala mluvčí Pastorčáková.

Podle kurátora chovu primátů pražské zoologické zahrady Víta Lukáše ještě malá guréza nemá vyhráno, ale naštěstí se zatím všechno vyvíjí, jak má. „Mládě už jsme několikrát viděli pít, a jak je u gueréz zvykem, půjčují si jej všichni členové skupiny, včetně těch nejmladších. Když ovšem mládě zapiští a Lomela pozná, že má hlad, okamžitě si jej zase vezme k sobě a nikoho jiného k němu nepustí,“ prohlásil Lukáš.

Zoo Praha získala prestižní titul Vizionář 2018 za unikátní kiosky – dotykové obrazovky s integrovanou platební funkcí, které uvedla do provozu loni v létě jako první na světě.
Na ohrožená zvířata lze přispět v unikátním kiosku. Pražskou zoo za něj ocenili

Guerézy pláštíkové, které bývají někdy označovány jako habešské, si podle lexikonu zvířat na webu Zoo Praha vysloužily jméno podle delších bílých chlupů na plecích a na hřbetě. „Kromě toho mají dlouhý huňatý bílý ocas a bíle lemovaný černý obličej. Na rukou mají zakrnělý palec,“ pokračuje jejich popis.

Guerézy jsou vyloženě stromové opice a vyskytují se v rovníkové Africe. První kusy chované pražské zoo před skoro čtyřiceti lety pocházely z volné přírody. První úspěšný odchov zaznamenali pracovníci trojské zahrady v roce 1973. Na jeden z Opičích ostrovů přišla samice Lomela na konci roku 2004. O chvíli později přibyla samice Lucie a - nyní hrdý otec - Katanga. Návštěvníci teď mohou obdivovat i půvabný letošní vánoční přírůstek.

V neděli se v Zoo Praha rozsvítí vánoční strom. Lampionový průvod k němu vyjde v 17 hodin od Vzdělávacího centra.
Advent v pražské zoo zahájil kmotr Donutil. Mladé pandy červené se jmenuje Flin