Pod zrušení pokut se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD. "Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 tisíc korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní," uvedl poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Podle ministerstva vnitra by bylo možné uvažovat nejvýše o zmírnění dosavadní úpravy v podobě snížení pokuty nebo omezení platnosti na vybrané vodní cesty. Ministerstvo zdravotnictví označilo argumentaci maximální pokutou za zavádějící, neboť spodní hranici sankce zákon neurčuje a skutečná pokuta může být podstatně nižší nebo místo ní může být uloženo napomenutí.

Ilustrační fotografie.
Duel Deníku: Zrušili byste pokuty pro vodáky za pití alkoholu?

Změna zákona by podle jejích tvůrců měla pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat "pití alkoholu na vodě". V platnosti by zůstalo ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela ruší sankci za plavbu pod vlivem jen pro kapitány a členy posádky malých plavidel, která nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku a nemají vlastní strojní pohon. Na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů se tedy zrušení přestupku nevztahuje.

Návrh obnovy Staré Ponávky.
Břehy brněnských řek se připraví na povodně. A potěší vodáky

Navrhovanou právní úpravou nebude podle podle Bartoně dotčena odpovědnost posádky lodí za způsobenou škodu či újmu na zdraví, případně další odpovědnosti stanovené v jiných předpisech.

Poslanec má za to, že novela by mohla být přijata tak, aby mohla platit už o letošní vodácké sezoně. S ohledem na lhůty pro schvalování zákonů je to ale nepravděpodobné.

Podobnou novelu, která by měla umožnit cyklistům jízdu po vypití dvou piv nebo skleničky vína, navrhli znovu senátoři. Obdobný předloňský návrh senátorů Sněmovna v předvolebním složení nestihla projednat za rok.

První letošní sjezd řeky Moravice.
Sezona na Moravici úspěšně odstartovala