Lesní zvěř se z porostů vydává za potravou a hledá si nové úkryty, proto by šoféři měli být opatrnější hlavně na silnicích v lesních úsecích a mezi poli se vzrostlými plodinami.

„Kolem půl deváté večer mezi Ondřejovem a Dlouhou Loučkou asi pět metrů přede mnou vyběhla z lesa srna. Rovnou před auto. Dupl jsem na brzdu, ale už to nešlo dobrzdit a srazil jsem ji,“ popisoval Rostislav z Olomouce večerní drama za volantem. „Prohledal jsem příkopy a zvíře jsem nikde nenašel. Moc hluboko do lesa jsem se nepouštěl, protože stejně nebylo skoro vidět. Chtěl jsem zavolat na myslivce, ale v tom místě nebyl signál, navíc jsem ani nevěděl, kam se srna poděla. Auto jsem si zkontroloval až ve Šternberku, protože tam bylo pouliční osvětlení. Měl jsem omlácené plechy a utržený blatník,“ líčil následky havárie.

Srážky se srnami i divokými prasaty

Podobně horké chvíle zažili tento týden řidiči v Bělotíně na Přerovsku a v neděli u Moravského Berouna. „Mezi obcí Dvorce a hranicí okresu Olomouc před polednem srazila řidička srnu, která ji vběhla přímo před vozidlo z příkopu. Zvíře uteklo a způsobená škoda na autě byla odhadnuta na 20 tisíc korun,“ uvedla bruntálská policejní mluvčí Pavla Tušková. V horském okrese Bruntál o uplynulém víkendu řešili ještě další dvě srážky auta se srnou a divokým prasetem.

Podle jednatele olomouckého mysliveckého spolku Jiřího Zbořila vyráží zvěř za potravou a do úkrytů, takže zejména v lesních úsecích, ale i v polích se vzrostlými plodinami by řidiči měli dávat větší pozor. „Divočáci i srnčí se stahují do řepky a dalších vzrostlých plodin, kde nacházejí úkryt a mají tam klid. Stejně tak v lesních úsecích je samozřejmě potřeba dát pozor,“ uvedl Zbořil.

Upozornil na to, že řidič by měl na poraněnou či usmrcenou zvěř upozornit hospodáře myslivecké honitby. „V případě, že motorista utrpěl škodu na autě, bude mu uhrazena pouze z havarijního pojištění. Zvěř je v zákoně definována jako přírodní bohatství a kdo nemá uzavřenu havarijní pojistku, nemá nárok na finanční náhradu od pojišťovny,“ sdělil.

Čtěte také: Přechody pro zvěř? Na jižní Moravě chybí