Na věž stoupali v krátké době už podruhé. Už ve středu, okamžitě poté, co se objevil bílý kouř nad Sixtinskou kaplí ve Vatikánu, si zvoníci zavolali. Během dvaceti minut se sešli na věži kostela a rozezněli všechny zvony, aby oznámili městu zvolení nového Svatého otce.

Vyvěsit prapor až na samotnou špičku kostela dá pořádnou práci. Dvěma zvoníkům to trvalo asi půl hodiny. Nejprve bylo potřeba po úzkém strmém žebříku dostat do kupole dvě těžké železné žerdě. Nahoře je museli zvoníci sešroubovat dohromady a umístit do objímek, které je zajišťují. Pak na jednu z tyčí navlékli dvacetimetrový prapor a vyvěsili ho vysoko do volného prostoru.

„V kupoli je málo místa a je otevřená, takže musíme hlídat, abychom nespadli my nebo aby nám neupadlo nějaké nářadí. Práci nám navíc ztěžoval mráz a silný vítr," popsal vyvěšování praporu zvoník Petr Krňávek.

Vatikánská vlajka nezavlála nad kostelem svatého Bartoloměje poprvé. „Už v minulosti jsme prapor vyvěšovali, a to tehdy, když se volil předchozí papež Benedikt XVI. nebo když Svatý otec navštívil naši zemi," doplnil Petr Krňávek.

Žlutobílá zástava bude nad kostelem vlát minimálně do inaugurace Svatého otce. V ten den také zvoníci opět ručně rozezní všechny zábřežské zvony.

Skupinka zábřežských zvoníků čítá přibližně deset lidí. „Zvonit chodíme pravidelně každou neděli dvakrát a také v pátek ve tři hodiny odpoledne, kdy zemřel Ježíš Kristus," řekl Petr Krňávek.

Zvoníci od svatého Bartoloměje tak udržují staletou tradici ručního zvonění v Zábřehu, což je v dnešní době už poměrně unikát.