Dneska tradici barborek udržujeme spíše z důvodu, že se nám větvičky s pupeny ve váze jednoduše líbí. Ve vytápěných domácnostech ale často uschnou a květů se nikdy nedočkáme. Když Božena Němcová v románu Pohorská vesnice doporučovala umístit větvičku na teplé místo, myslela tím dobový chlév, nikoli moderní radiátor, okolo něhož se soustředí suchý vzduch.

Skandinávská vánoční výzdoba
Inspirace: Podlehněte kouzlu vánoční výzdoby ve skandinávském stylu

Když si větvičku přinesete domů, vložte ji do vázy s odstátou vodou a nechte ji nejprve stát několik hodin v chladnější chodbě, aby si na vyšší teplotu zvykala postupně. Teprve poté ji přeneste do bytu a postavte poblíž okna, ale nikdy ne do bezprostřední blízkosti topení. Větvičku často roste.

Zdroj: Pinterest

Jak barborce pomůžeme ke květu:

  • Vybíráme větvičky stromů, které vykvétají do konce dubna - většinou se trhají větvičky z třešní a višní, ale může to být i kdoulovec, zlatice nebo okrasná mandloň.
  • Nejlépe pokvetou větvičky z jižní strany stromu. Vyberte takové, které mají co nejvíce květních pupenů. Dolní konce větviček seřízněte našikmo.
  • Jestliže do vázy přidáme výživu pro řezané květiny, vodu jen doléváme. V opačném případě je třeba vodu pravidelně vyměňovat.
  • Pokud poblíž vázy s barborkou postavíte mísu s jablky, pupeny rozkvetou rychleji.
Adventní věnec.
Zkuste letos adventní věnec nekupovat. Vyrobit se dá z čehokoliv, radí odbornice

Barborka nerozkvetla? Nevadí!

Větvičky ve váze mohou působit velice dekorativně, i když nekvetou. Navěste na ně drobné ozdoby ve stejné barvě, do jaké ladíte celou vánoční výzdobu. V galerii se můžete přesvědčit, jak pěkně větve v nádobě vypadají, přestože zůstanou holé.