Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čtyři tipy, jak zpracovat zdravé kuličky rybízu

Ať je červený, bílý nebo černý, rybíz obsahuje spoustu vitamínu C, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zvyšuje pružnost cévních stěn. A hlavně, je šťavnatý a osvěžující. Tak si z něj pojďme připravit nějaké ty dobroty.

11.7.2018 1
SDÍLEJ:

Pečeme s rybízem

Z rybízu tradičně připravujeme voňavé koláče s drobenkou a nadýchané bublaniny. Rybízem však můžete naplnit i tvarohové knedlíky nebo jím ozdobit palačinky. Máte-li formu na muffiny, můžete zaexperimentovat a do svého osvědčeného těsta přidat dvě tři hrsti rybízu. Výborný koláč bleskově vyrobíte z lineckého těsta, které upečete jako placku, potřete oslazeným jemným tvarohem nebo maskarpone, pokladete kuličkami rybízu a zalijete želatinou. Když si rybíz zamrazíte, budete z něj moci péct i v zimním období.

Tip, jak rybíz zamrazit: Hrozny rybízu opláchněte vodou a kuličky otrhejte od stopek. Rozprostřete je na plech a nechte oschnout. Zamrazujte nejlépe v krabičkách.

Rybízový sirup

Podomácku vyrobený sirup z vlastního ovoce je vždycky chutnější a zdravější než ten kupovaný. Budete k němu potřebovat 2,5 kg rybízu, 1,5 l vody, 3 kg krystalového cukru, 10 g kyseliny citrónové. ¨

Rybíz omyjeme, odstopkujeme, rozmačkáme a zalijeme vodou tak, aby byly všechny kuličky ponořené. Necháme odstát do druhého dne, občas promícháme. Kdo nechce mít v sirupu větší kousky ovoce, může kuličky lehce propasírovat přes gázu. Rybíz zahřejeme v hrnci, ale tak, aby nedosáhl bodu varu. Sbíráme pěnu, dokud se jí zcela nezbavíme, pak přidáme cukr a nakonec kyselinu citrónovou. Plníme do lahví.

Rybíz á la brusinky

Brusinkovou omáčku ke svíčkové či zvěřině můžeme nahradit omáčkou z červeného rybízu. Nejjednodušší je dát na pekáč do trouby 1 kg rybízu promíchaného s 3/4 kg cukru, skořicí a několika hřebíčky. Pečeme 3/4 hodiny při 200 °C a občas zamícháme. Po vychladnutí vmícháme do směsi 1 dcl rumu. Plníme do skleniček a používáme jako džem nebo omáčku k masu. Směs se dokonce hodí i k některým sýrům.

Rybízová zmrzlina

V horkých letních dnech potěší nejen děti a můžete ji připravit doslova během několika minut. Potřebujete si jen dopředu zamrazit nějaký ten rybíz a také banán, který učiní zmrzlinu sladší a dodá jí lepší strukturu. Zražené ovoce rozmixujete spolu s moučkovým cukrem a trochou plnotučného mléka (může to být i jogurt nebo smetana) a ihned podáváte.

Autor: Redakce

11.7.2018 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úklid v nemocnici. Ilustrační foto.
18

Čtyři koruny za metr. Špitály si platí drahý úklid

Ilustrační foto.
6

Ženy rodí později, ale více. Výrazně se snížil podíl rodiček mladších 25 let

Zabijácká jízda superbu v centru Prahy a bourání mostu v Mostě: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 25. září 2018.

Zrušíme zákaz prodeje o svátcích, navrhují poslanci TOP 09

Zákaz prodeje o státních svátcích nesplnil svůj účel. Zaměstnanci velkých obchodů a supermarketů namísto toho, aby odpočívali doma se svými blízkými, jsou stejně v práci a doplňují zboží nebo dělají inventuru. Těmito slovy odůvodňují poslanci opoziční TOP 09 novelu zákona, kterou chtějí tento zákaz zrušit.

České pivo má za hranicemi jméno. Daří se ho rekordně vyvážet

Už loni to byl rekord. A letos se zdá, že české pivovary mají našlápnuto k dalšímu. Řeč je o exportu tuzemského pěnivého moku. 

DOTYK.CZ

Prokletý den lodních trajektů: s 26. zářím se pojí řada námořních katastrof

/ VIDEO / V historii námořních neštěstí je mnoho dnů zapsáno černým písmem, ale málokterý tak silně jako 26. září. V tento den došlo ve světových mořích a oceánech hned k několika hrůzným katastrofám, které si počtem obětí nijak nezadají se zkázou Titaniku. A to bohužel i v době nedávné. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT