Pečeme s rybízem

Z rybízu tradičně připravujeme voňavé koláče s drobenkou a nadýchané bublaniny. Rybízem však můžete naplnit i tvarohové knedlíky nebo jím ozdobit palačinky. Máte-li formu na muffiny, můžete zaexperimentovat a do svého osvědčeného těsta přidat dvě tři hrsti rybízu. Výborný koláč bleskově vyrobíte z lineckého těsta, které upečete jako placku, potřete oslazeným jemným tvarohem nebo maskarpone, pokladete kuličkami rybízu a zalijete želatinou. Když si rybíz zamrazíte, budete z něj moci péct i v zimním období.

Tip, jak rybíz zamrazit: Hrozny rybízu opláchněte vodou a kuličky otrhejte od stopek. Rozprostřete je na plech a nechte oschnout. Zamrazujte nejlépe v krabičkách.

Meruňky
Už sklízíte meruňky? Zkuste je letos naslano

Rybízový sirup

Podomácku vyrobený sirup z vlastního ovoce je vždycky chutnější a zdravější než ten kupovaný. Budete k němu potřebovat 2,5 kg rybízu, 1,5 l vody, 3 kg krystalového cukru, 10 g kyseliny citrónové. ¨

Rybíz omyjeme, odstopkujeme, rozmačkáme a zalijeme vodou tak, aby byly všechny kuličky ponořené. Necháme odstát do druhého dne, občas promícháme. Kdo nechce mít v sirupu větší kousky ovoce, může kuličky lehce propasírovat přes gázu. Rybíz zahřejeme v hrnci, ale tak, aby nedosáhl bodu varu. Sbíráme pěnu, dokud se jí zcela nezbavíme, pak přidáme cukr a nakonec kyselinu citrónovou. Plníme do lahví.

Sklízíme cukety: jak podpořit nasazení nových plodů

Rybíz á la brusinky

Brusinkovou omáčku ke svíčkové či zvěřině můžeme nahradit omáčkou z červeného rybízu. Nejjednodušší je dát na pekáč do trouby 1 kg rybízu promíchaného s 3/4 kg cukru, skořicí a několika hřebíčky. Pečeme 3/4 hodiny při 200 °C a občas zamícháme. Po vychladnutí vmícháme do směsi 1 dcl rumu. Plníme do skleniček a používáme jako džem nebo omáčku k masu. Směs se dokonce hodí i k některým sýrům.

Zdroj: Shutterstock.com

Rybízová zmrzlina

V horkých letních dnech potěší nejen děti a můžete ji připravit doslova během několika minut. Potřebujete si jen dopředu zamrazit nějaký ten rybíz a také banán, který učiní zmrzlinu sladší a dodá jí lepší strukturu. Zražené ovoce rozmixujete spolu s moučkovým cukrem a trochou plnotučného mléka (může to být i jogurt nebo smetana) a ihned podáváte.

Třezalka tečkovaná
Třezalka: přírodní lék na popáleniny i deprese