Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sedm praktických tipů pro sušení ovoce a zeleniny

Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.

8.8.2017
SDÍLEJ:

1. Na teplém suchém místě doma na polici nebo v sušícím sítu se dají sušit bylinky a houby, zatímco ovoce a zelenina potřebují větší teplotu, jinak začnou plesnivět. V chladných měsících je můžete sušit na radiátoru nebo u kamen, v létě k tomuto účelu poslouží horkovzdušná trouba nebo elektrická sušička. Plynová trouba není vhodná, protože má tendenci hřát víc, než je k sušení potřeba.

2. Každý druh ovoce a zeleniny vyžaduje k sušení různou teplotu, většinou mezi 50 a 57°C. Při vyšších teplotách plody tvrdnou a ztrácejí cenné vitamíny.

3. Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky. Pokud sušíte v troubě, neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem. Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy. Lepší je proto sušit plátky přímo na roštu.

4. Dobře usušené ovoce je pružné, při rozkrojení by se na něm neměly objevit kapky vlhkosti. Zelenina bude na dotyk tvrdší a křehká. Usušené plody nechte asi hodinu vychladnout a poté je ihned uskladněte ve vzduchotěsných nádobách nebo plátěných sáčcích. Pokud je necháte na vzduchu déle, mohly by znovu nasáknout vlhkost. Dobře uskladněné sušené plody vydrží ve spíži jeden až dva roky.

5. Pokud jste zvyklí sušit převážně jablka, hrušky a švestky, neváhejte zkusit experimentovat a usušit třeba rajčata nebo papriky. V zimě je jistě oceníte při přípravě italských a řeckých specialit nebo jen tak zakápnuté olivovým olejem na topince s česnekem. Zejména v kvalitních elektrických sušičkách se dá bezpečně usušit doslova všechno, s výjimkou malin, jahod a ostružin. Tyto plody je lepší zamrazit.

6. Sušičku vybírejte nejen podle plánovaného objemu sušených plodů, ale také podle výkonu a spotřeby energie. Optimální výkon je kolem 500 W. Jednotlivé výrobky se liší kapacitou i možností nastavení přesné teploty a délky sušení. Nejpokročilejší modely obsahují termostat s plynule regulovatelnou teplotou a samy se ve správný čas vypnou.

7. Sušička nemusí stát po zbytek roku v koutě. Můžete v ní sušit maso nebo domácí těstoviny, a dá se v ní dokonce vyrábět jogurt a rozpékat pečivo. Využijete ji zkrátka na výrobu veškerých potravin, jejichž příprava vyžaduje velmi nízkou teplotu a klasická trouba se pro ni nehodí.

Autor: Redakce

8.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Gazdík.
10 5

Babiš přemlouval STAN ke spolupráci. Podle Gazdíka ale marně

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
2

Ozbrojený muž v Anglii unesl několik rukojmí. Podle policie nejde o terorismus

Ministr Brabec: Život je krátký na hádky. Země potřebuje stabilní vládu

/ROZHOVOR/ Co znamenají volební výsledky? Jak se bude vyjednávat? Nejen nad tím se zamyslel lídr krajské kandidátky ANO Richard Brabec v rozhovoru pro Deník.

AKTUALIZOVÁNO

FOTOGALERIE: Při smrtelné nehodě se vážně zranili další tři lidé

Smrtelná dopravní nehoda zablokovala v neděli dopoledne silnici mezi Javornou a Železnou Rudou. U odbočky na Zhůří se čelně srazila dvě osobní auta, muž německé národnosti nehodu nepřežil.

Parádní start. Plíšková na úvod Turnaje mistryň vyzrála na Williamsovou

Po pátečním losu singapurských skupin se Karolína Plíšková spokojeně usmívala. „Nevím, jak to vidí ostatní holky, ale já jsem se složením skupiny spokojená,“ povídala česká tenistka.

Extraliga po 16. kole: Zlín slavil v mocném finiši. Vondrka odbrzdil Piráty

/FOTOGALERIE/ - Že na vítězství stačí necelé tři poslední minuty zápasu doma ukázali hokejisté Zlína v mocném finiši. Zlínští hostili Liberec, který v samém závěru pohodlně vedl 2:0. Jenže Zlín v 58. minutě snížil Robertsem Bukartsem a v čase 59:44 vyrovnal Freibergs. Obě branky dali domácí při hře bez brankáře. V následném prodloužení vystřelil Beranům dva body Honejsek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení