Gazánie zářivá pochází z jižní části afrického kontinentu a na vedra je díky tomu zvyklá. Slunné stanoviště přímo vyžaduje, bez slunečních paprsků dokonce ani neotevře květ. Zalévat potřebuje jen s mírou, přemokření by jí ublížilo. Když naopak krátkodobě zcela vyschne, problém to nebývá. Gazánie se proto hodí na jižní a jihozápadní balkóny, kde vám přes léto polovina vegetace uschne, nebo na taková místa v zahrádce, kde to "opravdu pere" - třeba i na skalku.

Plaménky
Plaménky - bohatá ozdoba plotu i pergoly

V zahradnictvích seženete různé druhy gazánií a velké množství jejich kultivarů, které mohou kvést v odstínech bílé, žluté, růžové, oranžové, červené až nafialovělé a kvetení jim vydrží zpravidla až do prvních mrazíků. Ačkoli se gazánie u nás pěstuje jako letnička, při správném zazimování vám vydrží i do příštího roku. Musíte jí však dopřát světlou místnost o stálé teplotě mezi 5 a 10°C a do záhonu ji vrátit až po zmrzlých.

GazánieZdroj: Shutterstock.com

Gazánii se nejlépe daří v propustné půdě složené ze zahradní zeminy, humusu a písku v poměru 1:1:1. Zaléváme jen mírně, nejlépe zrána. Přílišná zálivka nebo deštivé počasí mohou způsobit zahnívání rostlin. Odkvetlé květy průběžně odstřiháváme, abychom podpořili násadu nových. Dobrou zprávou je, že gazánie u nás nemá přirozené nepřátele a obvykle netrpí chorobami ani škůdci.

Většinu kultivarů můžete sami namnožit semeny. Pokud chcete semínka z vlastních rostlin, odkvetlé květy neodstraňujte, ale nechte dozrát. Semena jsou poměrně veliká, a tak je nevyséváme příliš nahusto. Zhruba za měsíc po výsevu vyklíčené rostlinky přepichujeme do kelímků či malých květináčků a na konci května je přemístíme na čerstvý vzduch.

Pivoňky
Sedm tipů pro pěstování voňavých pivoněk