Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak pěstovat choulostivou stévii

Sladké lístky stévie umějí osladit čaj nebo kávu, a přitom se po nich nepřibírá na váze. Kdo to chce vyzkoušet a nemá důvěru v umělé sladidlo, které se z této rostliny vyrábí, může si stévii vypěstovat doma. Není to ale jen tak.

28.7.2017
SDÍLEJ:

Foto: Shutterstock

Stévie sladká pochází z Jižní Ameriky, kde roste převážně ve vlhkých lokalitách. Potřebuje dostatek tepla, ale ne přímé slunce, musí mít vláhu, ale nesmí se přelít, českou zimu venku nepřežije. Jakmile teplota klesne pod 10 stupňů Celsia, stévie přestane růst, blíží-li se k nule, uvadne a těžko ji vskřísíte. Nejlépe jí bude vyhovovat chráněné stinné místo, skleník nebo byt. Pokud ji máte venku, na zimu ji musíte přenést do domu nebo do skleníku.

Stévii se nejlépe daří v písčité půdě s mírně kyselým ph. Substrát by se měl udržovat vlhký, a to i po dobu zazimování. Rostlinu můžete koupit jako sazenici, ale dá se vypěstovat i ze semínek, přestože je to trochu náročnější. Semínka se nejprve musejí nechat naklíčit ve vlhké zemině s ph 5,5 až 6,5. Vhodný je rašelinový substrát nebo substrát na muškáty, nikdy však nesmí být příliš zásaditý ani kyselý. Semínka nesmějí ani na okamžik zaschnout, potřebují neustálou vlhkost a nesnesou slunce. Teplota vzduchu by při klíčení měla být stabilní, nejlépe mezi 24 a 26 stupni.

Když jsou semenáčky dostatečně veliké, můžeme je přemístit do květináčů. Stévii je nejlepší sklízet ve chvíli, kdy se na ní objeví první květy; po odkvetení totiž stonek i listy uschnou a z úrody by nebylo nic. Rostlinu při sklizni odřízneme asi 10 cm nad zemí, stévie pak zase doroste. Sladké lístky můžete konzumovat čerstvé nebo je usušit.

Na stejnou délku stonek seřízneme i před zazimováním. Stévie může přežít zimu při nižší teplotě (10 až 14 stupňů), nebude růst, ale na jaře opět vyraší z vegetativních pupenů na kořenovém krčku. Substrát by měl zůstat vlhký po celou dobu zazimování.

Pěstitelé se nicméně shodují, že stévie je v našich podmínkách stále nepředvídatelnou rostlinou a ne každému se povede udržet ji při životě do další sezony. Nebuďte ani zklamaní, když vám nevykvete nebo když lístky nebudou mít dostatečně sladkou chuť. Přecijen jde o subtropickou rostlinu, která se v našem mírném pásu necítí doma.

Autor: Redakce

28.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rome a Julie

Shakespeare se zamiloval. Kde? V Libni

Gabriela Koukalová na mistrovství světa.
4

Jak je na tom Koukalová? Její tělo v plné zátěži stávkuje

Unikátní levhartí dvojčata a předčasný advent: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 23. listopadu 2017.

Doping? Řešení stále odsouváme, štve Hamzu

Stále nic nového. Dopingová aféra v biatlonu pořád nemá v dohledu konečné resumé. Podle šéfa českého svazu Jiřího Hamzy vedení světové federace (IBU) alibisticky jen čeká na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV).  

Kandidát na fotbalového bosse Fousek: I v české komoře lidé chtějí změnu

/ROZHOVOR/ Jde znovu do boje. Podpora příznivců ho přesvědčila. Petr Fousek se opět bude ucházet o post předsedy fotbalového svazu. Na valné hromadě, která se koná 12. prosince, se o nejvyšší pozici v českém fotbale utká s Martinem Malíkem.   

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT