Tato zajímavá rostlina z rozsáhlého rodu Caprifoliacea dorůstá výšky 2 až 3 metry, má řídší větve, a vynikne tak spíše ve skupinové výsadbě než jako solitér. Právě teď na podzim můžeme zasít semínka do studeného pařeniště, řízky naopak nejlépe zakoření v létě. Kalina bodnantská poroste dobře na slunném stanovišti, ale nebude jí vadit ani mírný polostín. Důležité je, aby byla chráněna před větrem - například plotem nebo zdí.

Chryzantémy probarví podzimní zahradu

Ačkoli kalina bodnantská není příliš náročná na půdu, vápenatá zemina jí vyhovovat nebude. Nejlépe se jí bude dařit v mírně kyselé, propustné půdě. Vyžaduje pravidelnou zálivku.

Zdroj: Shutterstock.com

Jak jsme už naznačili na začátku, tento druh kaliny je specifický tím, že rozkvétá v zimním období. Holé, opadané větve se obvykle obsypou květy v průběhu února, v mírné zimě se ale květy objevují už od prosince. Úchvatná podívaná se naskytne, když posléze zapadají sněhem. Květy kaliny bodnantské jsou charakteristické trubkovitým tvarem a sladkou vůní. Bývají bílé až světle růžové, jejich odstín se během zimy může mírně měnit. Kalina bodnantská je však krásná i na podzim, kdy se její listy zbarvují do vínové barvy.

Jde o velice odolnou rostlinu, které nevadí ani tuhý mráz. V létě ji ale mohou napadnout housenky nebo mšice. V letním období proto kalině bodnantské musíme věnovat zvýšenou pozornost a v případě nutnosti ji chemicky ošetřit. Během zimy se za odměnu můžeme jen kochat pohledem na její krásu.

Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country Life
Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa