S příchodem prvních mrazíků začnou křenu odumírat listy a živiny z rostliny se stahují do kořenů. Právě v této době je ideální kořeny vyrýt, protože budou obsahovat nejvíce vitamínů a dalších prospěšných látek. Vzhledem k tomu, že si dal letos podzim načas a dlouho jsme se těšili z příjemného babího léta, můžeme křen sklízet později, klidně až během listopadu, nikam nám neuteče.
Křen vyrýváme i s postranními kořeny, které uchováme pro jarní výsadbu. Hlavní kořeny očistíme od hlíny, ale neumýváme vodou, mohly by zplesnivět. Uskladníme je nejlépe v chladném sklepě v bedýnce s pískem. Spodní vrstvu písku zvhlčíme postřikovačem, aby křen přes zimu nevysychal a ještě zjara chutnal jako čerstvý. V lednici bohužel křen dlouho nevydrží, rychle vyschne a ztratí aroma. Nemáte-li možnost uskladnit ho v písku, můžete ho očistit, nastrouhat a zamrazit, je však třeba počítat s tím, že tím ztratí svůj charakteristický "říz".
Křen je v kuchyni ceněn pro neobvyklou chuť i pro vysoký obsah vitamínu C. Kromě toho nám poskytuje vysoké dávky draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Bylinkáři ho doporučují při chřipce a nachlazení, při potížích s trávením a obecně při rekonvalescenci, protože aktivuje životní síly.
Tip: Křenový odvar při zahlenění
Jednu lžíci čerstvě nastrouhaného kořene křenu smícháme se 2 lžícemi medu a 7 lžícemi vody a vše povaříme asi 5 minut. Poté necháme ještě 5 minut louhovat. Následně scedíme a užíváme 4 lžičky tohoto odvaru denně po dobu 10 dní.
Křen by se měl vždy konzumovat jen v menším množství, nadměrné dávky mohou způsobit podráždění pokožky, sliznic i střev a ledvin. Těhotné a kojící ženy by měly křen raději zcela vynechat. Při strouhání kořene dejte pozor, aby vám jeho částečky nevlétly do oka, pálení je opravdu nepříjemné.