Koupací jezírka se od bazénů odlišují tím, že se v nich voda čistí přírodním způsobem, a to pomocí rostlin. Vodní plocha je většinou rozdělena na dvě zóny - mělčí regenerační, kde rostou vodní rostliny, a hlubší koupací, kde můžete plavat. Půvab koupacích jezírek spočívá nejen v jejich nenáročné údržbě, ale také v přírodním vzhledu. Okolní vegetace může být doplněna kameny a oblázky, dřevěným molem a dalšími prvky, díky nimž si u jezírka budete připadat jak uprostřed přírody.

Inspirace: Deset balkónů a lodžií po rekonstrukci

K vybudování zahradního jezírka fungujícího čistě na přirozené síle rostlin potřebujete na zahradě hodně místa, vodní plocha zabere minimálně 70 m2. Obecně totiž platí, čím menší jezírko, tím větší zásah člověka je potřeba, aby voda zůstala čistá a nezávadná. V případě menších zahrad je ovšem možné zvolit plavecké jezírko s filtrační technikou, někdy se setkáte i s názvem biobazén. K jeho údržbě se používá biologická filtrační technika, která vodu ochuzuje o živiny, ale zároveň brání nadměrnému rozvoji nežádoucích řas.

Zdroj: Pinterest

S koupacím jezírkem není žádná práce ani přes zimu. Voda se nemusí vypouštět, jen se doplňuje.

Velmi diskutovaná je otázka, zda je možné mít v koupacím jezírku ryby. Možné to samozřejmě je, pokud vám nevadí, že se vám při plavání mohou třít o nohy. Zastánci ryb v jezírku hledí na ryby jako na likvidátory uhynulých drobných živočichů a komářích larev, kteří regulují přirozený koloběh ve vodní říši. Odpůrci naopak varují, že ryby odeženou od jezírka veškerou drobnou faunu a mohou vodu zanést exkrementy, pokud jsou uměle krmeny. Výběr ryb do jezírka je proto dobré zkonzultovat s odbornou firmou, která bude jezírko zakládat.

Z PET lahve se dají vyrobit nápaditější truhlíky.
Nejhorší dekorace, které byste si do zahrady rozhodně nedali