Když v květinářství spočineme okem na záplavě nádherných růží, často si ani neuvědomíme, jakou cestu už mají za sebou. Pěstování řezaných květin je v zimním období pro české firmy velice nákladné, a tak je dodavatelé většinou dovážejí z nizozemské květinové burzy, kde se obchoduje s květinami dovezenými ze všech koutů světa. Kolébkou vaší romantické růžičky tak mohla být klidně Kolumbie, ale to se už nikdy nedozvíte. Můžete si zato představit, že se před příchodem do vašich něžných rukou proletěla letadlem, nato strávila několik hodin v kamionu a celý výlet přežila jen díky chladícímu boxu.

Když takovou květinu cestovatelku vložíte doma do vázy, bude mít tendenci uvadnout během dvou dní. Existují ale triky, jak její krásu udržet déle:

1. Květiny po příchodu domů nejprve vložte i s obalem do vlažné vody, aby se aklimatizovaly na pokojovou teplotu.

2. Zhruba za hodinu můžete květiny rozbalit a umístit do vázy. Konce stonků seřízněte našikmo, aby se na nich vytvořila co největší plocha pro přijímání vláhy a živin. Voda by měla být odstátá, použít můžete také vychladlou vodu z rychlovarné konvice.

3. Vázu s květinami nestavte do průvanu ani do blízkosti mísy s ovocem. Dozrávající plody vylučují ethylen, který urychluje odkvétání květin.

4. Spolu s květinami jste zřejmě v květinářství obdrželi také sáček s výživou. Ta bude květiny nejen vyživovat, ale měla by zároveň udržet vodu ve váze déle čistou. Množení bakterií ve vodě předejdete i přidáním několik kapek alkoholu s kostkou cukru. Podle dalších babských rad zabírá rovněž rozdrcený aspirin nebo stroužek česneku.

5. Přestože jste do vody ve váze vmíchali výživu z obchodu nebo osvědčený lidový prostředek, nezapomínejte ji obden vyměňovat. Jen tak si budete jisti, že stonky nezačnou zahnívat a kytičky hnedtak neuvadnou.