Kdoule znali už staří Řekové, kteří je zasvětili bohyni lásky Afroditě a konzumovali je jako afrodiziakum. Toto zvláštní ovoce jablkového či hruškového tvaru obsahuje vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a je bohaté na zinek, draslík, železo i vápník. Díky vysokému obsahu pektinu se z něho báječně dělají marmelády a želé. A navíc - nádherně voní! Jak s ním tedy naložit?

1. Zavařenina z kdoulí

Na 2 kilogramy kdoulí použijte 1 kilogram cukru. Kdoule nemusíte loupat, jen je dobře omyjte a papírovou utěrkou z nich otřete jemné chloupky na povrchu. Kdoule zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky zakápněte citrónovou šťávou, zalijte vodou a vařte doměkka. Poté přidejte cukr a rozmixujte.

2. Kdoulový kompot

5-6 kdoulí oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky či kostky. Vařte doměkka v 1 l vody spolu se šťávou z 1 citrónu a 15 polévkovými lžícemi hnědého cukru. Dochuťte hřebíčkem a skořicí a zavařte do sklenic, případně nechte vychladit a hned konzumujte. Povařené oslazené kdoule skvěle obohatí i kaši z ovesných vloček nebo krupičku.

3. Kdoulová zmrzlina

Nedělní návštěvu můžete překvapit neobvyklou, a přitom jednoduchou zmrzlinou. Povařené kostky kdoulí zamražte spolu s větším banánem nakrájeným na kolečka. Zmrzlé plody posypte moučkovým cukrem, rozšťouchejte vidličkou a rozmixujte s trochou plnotučného mléka. Směs brzy dostane krémovou strukturu a můžete ji rovnou podávat.

4. Pečené kdoule

S kdoulemi můžete naložit stejně jako s hruškami. Výborné jsou zapečené se skořicí a trochou medu, přidat se ale můžou i do pekáčku k hovězímu masu nebo k drůbeži. Máte osvědčený recept na hruškový koláč? Nahraďte hrušky kdoulemi. Zpracování je v podstatě stejné.

5. Voňavá dekorace

Jestliže kdoulím stále nedůvěřujete, využijte je aspoň jako půvabnou dekoraci. Stačí, když je nakrájíte na tenká kolečka a necháte usušit. Plátky kdoule pak o Vánocích mohou zdobit adventní věnec, sváteční stůl nebo i stromeček a provoní domov příjemnou vůní.