Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pláčete nad červivým ovocem? Odvezte ho do palírny

Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.

21.8.2017 1
SDÍLEJ:

K pálení se nejlépe hodí přezrálé ovoce, které spadlo samovolně na zem. Může být červivé, nesmí být ale nahnilé ani plesnivé a před uložením do kvasné nádoby ho musíte zbavit stopek, listí a veškerých nečistot. Meruňky, broskve a švestky pomačkejte, jablka a hrušky podrťte. Čím více šťávy z nich dostanete, tím lépe. Peckoviny se doporučuje odpeckovat už před kvašením, tvrdí se, že pálenka má potom jemnější chuť. Kvasná nádoba by měla být ze dřeva nebo z plastu, ideální objem je 50l nebo 100l. Nádoby plníme ovocem jen do dvou třetin, aby obsah během kvašení nepřetekl. Hrdla neuzavíráme, jen je přikryjeme čistou látkou.

Nádoby s kvasem uskladníme na suchém místě se stálou teplotou, ideálně mezi 16 a 20°C. Po několika dnech se na povrchu objeví takzvaná deka, kterou nenarušujeme, jelikož kvasu poskytuje ochranu proti infekci a zabraňuje úniku alkoholu. Kvas, nazývaný také mač, proto nijak nemícháme, jen sledujeme obsah cukru. K tomuto účelu vám poslouží cukroměr, který zakoupíte v drogerii. Vzorek opatrně odeberte pipetou nebo pryžovou hadičkou. Kvas je připravený k převozu do palírny ve chvíli, kdy se hodnota cukru blíží nule a povrchová deka se začíná potápět.

Letní ovoce kvasí 4 až 6 týdnů, kvašení pozdního ovoce obvykle trvá déle (8 až 12 týdnů), záleží ale na teplotě. Při vyšších teplotách je proces kvašení rychlejší.

S palírnou je dobré komunikovat už od chvíle, kdy jste sesbírali ovoce. Každá palírna má trochu jiné podmínky a lišit se může i minimální objem kvasu pro zpracování. Pokud si na kvašení sami netroufáte, i to můžete přenechat zkušenějším, a do palírny přivézt ovoce v čerstvém stavu. V tomto případě však riskujete, že bude smícháno s jiným a výsledná pálenka nebude vyrobena výhradně z vašich vlastních plodů.

A kolik pálenky si nakonec odvezete? Na litr padesátiprocentní slivovice potřebujete zhruba 13 kg švestek, u hruškovice se uvádí asi 18 až 23 kg hrušek na litr, v případě jablkovice je pro litr destilátu potřeba 16 až 20 kg jablek. Ze zákona ale nesmí být vyrobeno více jak 30l stoprocentního alkoholu na domácnost a pěstitel není oprávněn takto získaný destilát dále prodávat.

Autor: Redakce

21.8.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
11

Alkohol nezletilým prodali v 16 brněnských obchodech, zjistili inspektoři

Podporujete, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti?
1 33

Jak to vidí Petr Koděra: Konečně se do sebe opřeli

Rozhovor s Novotnou? Zdvořilost, šarm a jasné názory

Jemná, zdvořilá a distingovaná dáma. Tak působila Jana Novotná letos na jaře, když poskytla rozhovor několika médiím včetně Deníku. Novináře přivítala svým typickým úsměvem a v elegantním krátkém sestřihu.

Slovenský talent Jozef Karika láká do temných hvozdů

Po Strachu přichází Trhlina. Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání knih mimořádného slovenského talentu Jozefa Kariky a po loňském hororu Strach servíruje další šílenstvím prodchnuté dobrodružství ze slovenských hor. Na Strach navíc kniha přímo navazuje. Nikoli však tak, jak by si mohl čtenář myslet.  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT