V hruškách najdeme sice méně vitamínu C než třeba v jablkách, ale zato je v nich nashromážděna celá řada důležitých minerálních látek, jmenovitě sodík, draslík a chlor, dále vápník, hořčík, fosfor, křemík i železo. Hrušky se doporučují zejména při potížích s krevním oběhem a ledvinami, pomáhají také při vyprazdňování. Výtažky z hrušek pak nacházejí uplatnění v kosmetickém průmyslu.

Hrušky konzumujeme nejen syrové, výborné jsou i pečené, vařené, grilované, sušené a kompotované, vyrobit z nich můžeme i skvělá povidla. Za vyzkoušení stojí hruškový štrúdl: místo jablek nastrouháte na plát listového těsta hrušky, poprášíte je cukrem s trochou skořice, posypete sekanými vlašskými ořechy a rozinkami, zarolujete a upečete. Nakrájené plátky pak můžete zdobit šlehačkou.

Hrušková povidla

Pečené hrušky s džemem

Potřebujeme: 4 hrušky, 1 lžíci másla, 1 lžíci cukru, ostružinový nebo malinový džem, mandle nebo oříšky

Oloupané hrušky rozpůlíme, jádřince vyjmeme. V kastrolu s trochou vody a lžící cukru hrušky dusíme do poloměkka. Pak je položíme na plech do trouby, potřeme máslem, posypeme plátky mandlí nebo strouhanými oříšky a pečeme asi 8 minut ve středně vyhřáté troubě. Když posyp zezlátne, hrušky vyndáme a otvory po jádřincích naplníme džemem.

Hruškový dort s mandlemi

Potřebujeme: 120 g másla, 120 g cukru, pár kapek citrónu, 3 vejce, 80 g mouky smíchané se 100 g jemně mletých mandlí, 50 g strouhanky, špetku mleté skořice, kypřící prášek, 2 lžíce rumu, džem z pomerančů či jeřabin

Nejprve utřeme máslo s cukrem a s citrónovou šťávou do pěny, pak přidáme vejce, mouku s mandlemi, strouhanku, skořici a kypřící prášek. Řádně vymícháme. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Na jeho povrch klademe plátky oloupaných hrušek, které pak potřeme pomerančovým nebo jeřabinovým džemem smíchaným s rumem. Povrch posypeme mletými lískovými oříšky a v předehřáté troubě dort pečeme přibližně 50 minut při teplotě 200°C.