Máslovou dýni lze pěstovat i u nás, je však třeba jí zajistit dostatek slunce, vláhy i půdních živin. Daří se jí především v teplejších úrodných oblastech, nesnese chlad a přízemní mrazíky. Dýně se sklízí podle doby výsadby od září do října, kdy slupka zežloutne. Skladovaná při pokojové teplotě vydrží bez úhony několik měsíců.

Sladké brambory neboli batáty
Podzimní kuchyně: Batáty jsou bohaté na betakaroten a draslík

Pro svou sladkou chuť se máslová dýně dobře pojí s dezerty a můžeme ji přidat do těsta na bábovku nebo na koláč. Protože však obsahuje hodně vody, někdy je nutné přidat i trochu více mouky, aby těsto nebylo příliš tekuté. Dýni nejprve povaříme doměkka ve vodě či v páře. Slupka jde zasyrova špatně sloupnout, je proto lepší, když dýni rozkrájíte na čtvrtky či na osminky, zbavíte ji semínek a povaříte ve slupce. Po vychladnutí dýni snadno oloupete a dužninu smícháte se svým osvědčeným těstem.

Krémová polévka z máslové dýně

Krémová polévka z máslové dýněZdroj: Shutterstock.com

Potřebujeme: 1 středně velkou máslovou dýni, 1 menší cibuli, 4 stroužky česneku, 1 chilli papričku, drcený pepř, kousek čerstvého zázvoru, kelímek smetany, 500ml zeleninového vývaru, oříšek másla

Dýni zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na kostky. (Pokud se nůž na hladké slupce smeká a bojíte se o prsty, rozkrojte dýni jen napůl a nechte změknout v troubě.) Cibuli pokrájíme a zpěníme na másle v hrnci. Přidáme i nadrobno pokrájenou chilli papričku a strouhaný zázvor a posléze přisypeme kostky syrové dýně či pečenou dužninu. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka, až se dýně rozpadá. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem a pepřem a rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec vmícháme smetanu a prohřejeme.

Máslová dýně plněná kuskusem

Máslová dýně plněná kuskusem, cuketou a sýremZdroj: Shutterstock.com

Potřebujeme: 1 velkou máslovou dýni nebo 2 menší, 1 hrnek kuskusu, 1 šalotku, 1 menší cuketu, olivový olej, pepř, mořskou sůl, kari koření, tvrdý sýr (nejlépe parmezán), čerstvé bylinky dle chuti

Dýně rozkrojíme podélně napůl a zbavíme semínek. Vložíme je do pekáče, podlijeme vodou a dáme péct na půl hodiny do trouby. Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme změknout pod pokličkou. Šalotku nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na olivovém oleji spolu s kari kořením. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a krátce podusíme. Cuketu promícháme s kuskusem, ochutíme bylinkami, solí a pepřem a připravenou směsí naplníme dýně. Zasypeme vrchovatě strouhaným sýrem a pečeme dalších 20 minut.

Proč pěstovat staré odrůdy jabloní