Kdo má zahrádku a nechal na ní přezimovat odolné druhy salátů, jako je růžičková kapusta nebo kadeřávek, může je postupně sklízet i za mrazivého počasí. Čerstvý křupavý salát je ale možné mít doma přes zimu i přesto, že jste odkázáni jen na bytové podmínky. Ideální rostlinou je roketa setá, která obohatí zejména italské pokrmy a neudělá ostudu žádnému salátu.

Jak se starat o citrusy v květináči

V obchodech obvykle kupujeme rukolu, která se roketě hodně podobá a často s ní bývá zaměňována. Podle vzhledu listů tyto dva druhy od sebe asi nerozeznáte, rozdíl je jen v chuti, rukola je trochu ostřejší. Rostliny se liší i barvou květů, o ty ale obvykle zahradník nestojí, protože jakmile rostlina začne kvést, hořknou jí listy. Pokud roketu hodláte pěstovat venku, nejlepším obdobím bude jaro a podzim, kdy jsou dny kratší a rostlina nevyběhne do květu tak rychle jako v létě.

Zdroj: Shutterstock.com

Vydáte-li se kupovat semínka, nejspíš seženete právě jen roketu setou, přestože ji někteří prodejci mohou nazývat rukolou. To ale nevadí. Semínka umístíme na navhlčenou vatu nebo substrát a necháme je stát na teplém místě u okna. Zhruba za týden vyklíčí a za čtyři až šest týdnů si můžete pochutnat na zelených lístcích. Vata by nikdy neměla zcela vyschnout, ale neměli byste ji ani přelít, aby semínka nezačala zahnívat. 

Roketa setá je skvělým zdrojem vitamínů A, C a K a obsahuje také minerální látky jako železo, vápník a hořčík. Výborně chutná v kombinaci s rajčaty a mozzarellou, hodí se také do salátů s mořskými plody a vyrobit z ní můžete i chutné pesto.

Pět rad, jak v zimě pečovat o ovocné stromy

Tip na těstovinový salát s roketou:

Budete potřebovat: 200 g těstovin, 4 větší rajčata, 100 g sýru feta, drcený černý pepř, 3 hrsti čerstvé rokety, lžíce olivového oleje

Těstoviny uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje podle návodu. Scedíme a necháme vychladnout. Rajčata nakrájíme na drobné kostky a smícháme s těstovinami a roketou. Vmícháme olivový olej a nadrobno nasekaný sýr feta, který jsme ochutili drceným pepřem. Salát podáváme vychlazený.

Paneláková zimní zahrada? Proč ne!