Základním faktorem pro výběr sekačky je velikost plochy, pro kterou bude určena. Na menší zahradě vystačíte s elektrickou sekačkou. Výhodou je její nižší hmotnost, snazší manipulace, minimální nároky na údržbu a příznivější pořizovací cena i provozní náklady. Je ideální pro středně velké trávníky bez většího množství stromů, křovin či květin, na takovém typu pozemku by vám totiž mohl kabel překážet.

Nejenom k venkovským a rekreačním stavením se dobře hodí plot z dřevěných latí a prken.
Plot by měl plnit roli estetickou i ochrannou. Vhodným materiálem lze ušetřit

Nejste zrovna fyzicky zdatní? Zkuste lehké zahradní přístroje s akumulátorovým nabíjením. Jsou tiché, snadno ovladatelné a bezdrátové. Jako bonus jsou navíc i ekologické. Nepodceňujte je, některé aku sekačky jsou výkonem porovnatelné s benzinovými přístroji.

Na plochy větší než 200 m2 je vhodnější zvolit benzinovou sekačku. Vysoce kvalitní modely si hravě poradí i se sekáním vysoké trávy. Seče rychle a kvalitně, ale počítejte s vyšší hlasitostí a větší váhou.

Díky zahradním traktorům a riderům si poradíte s údržbou velkého travnatého pozemku. Nabízejí nejen minimální námahu s maximálním pohodlím, ale také širší záběr, vyšší rychlost a koš objemnější, než mají klasické sekačky. Jejich cena je však výrazně vyšší.

Robotická vychytávka

Vychytávka v podobě robotických sekaček je vhodná pro ty, co nemají na údržbu trávníku čas. Stačí plochu pro sekání ohraničit vymezovacím kabelem a sekačku do ní vložit. Přístroje disponují bezpečnostními čidly, některé modely umí dokonce samostatně dojet zpět do nabíjecí stanice.

Učesaný dvorek v Bohnicích
Správně fungující minizahrádka je jako hodinový strojek. Vše musí být promyšlené

Důležitým vodítkem při výběru travní sekačky je šířka záběru. Čím širší, tím kratší je doba sekání. Travní sekačky s větší šířkou záběru nabízejí zpravidla také bohatší vybavení – například pohon koleček, velké záchytné koše nebo také silnější motory.

Pro členité plochy s množstvím stromů, keřů, záhonů nebo jiných překážek je vhodnější zvolit benzinovou nebo akumulátorovou sekačku na trávu s menším záběrem, případně některou ze sekaček s otočnými koly. Pro svažité pozemky sáhněte po stroji s kvalitním pojezdem. Pokud sečete pravidelně, postačí vám sekačka s nižším krouticím momentem. Pro vyšší a hustější trávu a nepravidelné sečení jsou vhodné výkonnější benzinové modely s vysokým krouticím momentem, a to ideálně 10 Nm a více, nejlépe s bočním výhozem – díky němu vám odpadne časté vysypávání koše.