S ostatními příznivci povedených zahrad se o ní podělili přihláškou do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Domov manželů Čimburových se nachází nedaleko Vltavy. Přestože ze zahrady není na řeku přímý výhled, přítomnost vody a tvar říčního údolí lze cítit z výhledů do okolní krajiny. Voda se vtiskla i do konečné podoby zahrady.

Když se řekne „kvetoucí podzimní truhlíky“, většině z nás se vybaví vřes
Jak na podzimní zátiší na terase: Okrasné listy či plody vytvoří doslova pohádku

„Ať už je to ve formováním terénní vlny i ve tvaru keřových lemů, tak i v samotném architektonickém návrhu. Náš dům tak nyní připomíná parník, který se nechal obejmout naší zahradou a který vysoko nad řekou nadobro zakotvil,“ představují manželé.

Stálezelený lem prostoru tvoří tisové keře. Jinak na zahradě převládá jednoduchá travnatá plocha, která nechá vyniknout právě keřům. Jsou však zde i stromy – okrasné i ovocné.

Zahrada na západní straně domu je barevnější než hlavní minimalistická hlavní část. Tvoří ji pnoucí zeleň, javory, kaliny a pěnišníky, trsy prosa, rákosovky, metlice, bergenie či rozchodník. Plazilkám se zase daří v žulových spárách.  Z dřevin zde najdeme také borovice, javor, muchovník, vilín i přísavník.

Terasa nabízí možnost posezení s přáteli u grilu.
Terasy: Jak je využít na malém či svažitém pozemku

S bazénovou terasou sousedí drobná plocha zelené střechy, kde dostatečné souvrství dovolilo růst hvozdíkům, řebříčku, perovskii či šalvěji. Dominují traviny, třtina, kostřava a kavyl, jež se spolu s třapatkou pojí i s výsadbou na nejvyšší úrovni střechy. Třapatka nachová je v nádobách po obvodu terasy. Pohledy do dálky ze střechy domu zase lemují střapce traviny dochan.

„Na jižní straně domu se kromě vjezdu pro auta našlo místo i pro pěstování trochy zeleniny v produkční zahrádce. Hned vedle předzahrádky jsou zase meruňky a broskvoně,“ dodali manželé.

A do té vyladěné směsi už jen krásně zapadá i bazén i malé koupací jezírko. To je nazýváno louže pro psa, který je velkým milovníkem vody.