Špenát je nenáročnou jednoletou rostlinou, která se zpravidla sklízí už šest týdnů po výsevu. Jeho podzimní odrůdy se zasévají v druhé polovině léta a sklízejí se už koncem září a v říjnu. Chladnější dny špenátu neublíží, naopak mu spíš prospívají. Vlivem tepla a sluníčka má špenát tendenci vybíhat do květu a jeho listy hořknou.

Špenátu se nejlépe daří v hlinitopísčitých půdách s neutrálním či mírně zásaditým pH. Pokud je zemina příliš propustná, bude ho potřeba častěji a vydatněji zalévat. Z hnojiv je nejvhodnější obyčejný kompost; určitě nepoužívejte hnojiva obsahující dusík ani chlévský hnůj.

Superpotravina i s posunutou desetinnou čárkou

Jednu dobu se zdálo, že špenát v našich kuchyních upadl v nemilost. Někdo na něj zanevřel už ve školní jídelně, kdy při pohledu na nevábně vyhlížející hromádku zelené dřeně prostě nemohl uvěřit, že mu po tomto pokrmu narostou svaly jako Pepku námořníkovi. Když se pak do širokého povědomí dostala informace o údajném omylu vědce E. von Wolfa, který prý při svých výpočtech špatně umístil desetinnou čárku a přisoudil tím špenátu desetkrát větší obsah železa, než tato rostlina ve skutečnosti obsahuje, mnozí už neviděli důvod, proč špenát vůbec jíst.

Poslední dobou nicméně roste obliba konzumace čerstvých špenátových listů, které se dají přidat do salátů nebo se z nich mohou upéct výborné slané záviny a koláče. Špenát je přitom velmi zdravý i přes historický omyl. Železa v něm najdeme podobné množství jako v jiných druzích zeleniny a kromě toho je bohatý na karotenoidy, kyselinu listovou a vitamíny B1, B2, B6, C a K. Obsahuje rovněž provitamín A a saponiny, které příznivě ovlivňují činnost podbřišnice a žaludeční sliznice. Špenát je zkrátka výtečným antioxidantem posilujícím celkový imunitní systém.

Zdroj: Shutterstock.com

Špenátový koláč z listového těsta:

Budete potřebovat:

300 g čerstvého špenátu, 1 balíček listového těsta, 150 g šunky, 150 g tvrdého sýra, 1 kelímek smetany, 3 vejce, 5 stroužků česneku, sůl, pepř

Postup přípravy:

Listy špenátu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Promícháme s rozšlehanými vejci, smetanou a nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Koláčovou formu vyložíme listovým těstem, na které rozprostřeme plátky šunky. Zalijeme připravenou směsí a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zhruba 40 minut při 180-200 °C, až okraje koláče zrůžoví.

Tip: Šunka představuje nejlevnější verzi, ale můžete ji nahradit uzeným lososem nebo kousky opečených kuřecích prsou.