Nejdůležitější při plánování zahradní kuchyně je správné umístění. Měla by stát na částečně nebo zcela závětrné a stinné straně, může třeba i přiléhat k domu. Pokud to však dispozice zahrady nedovoluje, měli bychom kuchyni chránit proti povětrnostním vlivům a slunci dodatečně. K tomu využijeme buď slunečníky či markýzy, vhodná je ale i dřevěná konstrukce se zeleným porostem nebo zídka. Můžeme také kombinovat mobilní a stabilní zástěny tak, abychom chránili místo během různé denní doby i ročního období.

Co se týče konstrukce zahradní kuchyně, stěny zde být mohou i nemusí. Pozornost je však nutné věnovat podlaze. Ta by měla korespondovat s prostředím zahrady, současně ale také nesmí být křivá či kluzká, abychom se po ní pohybovali bezpečně a jistě. Je možné ji vybudovat z obyčejných cihel či půdovek, z plochých kamenů nebo z venkovních mrazuvzdorných nesmekavých dlaždic. Na chráněné místo můžeme použít i prkna. Vzhledem k okolnímu terénu a povětrnostním podmínkám je vhodné zvýšit podlahu přístřešku oproti okolí asi o deset centimetrů, aby ji při dešti nezaplavovala voda.

Pokud budeme do venkovní kuchyně instalovat elektrické spotřebiče, budeme potřebovat zásuvky a vypínače ve voděodolném provedení, i když místo řádně zastřešíme. Stejně tak k osvětlení vybíráme zásadně světla určená do exteriéru.

Zda venkovní kuchyni vybavíte grilem, krbem, udírnou, pecí na pizzu či obyčejným starým sporákem, to záleží čistě na vašich představách a možnostech. Vybavení nakonec můžete dokupovat postupně. Posezení může být doplněno pultem s barovými židlemi; pokud přítomný nábytek nebude chráněn střechou, měl by být naimpregnován nebo přímo vyroben z voděodolného materiálu.