Listové výhonky netíku Adiantum capillus-veneris připomínají drobné vějířky ověšené laločnatými lístky trojúhelníkového tvaru, které působí jako miniatury listů jinanu. I když jednotlivé splývající listy mohou dorůstat až 70 cm, vytváří hrnkovaná rostlina kompaktní trsy o průměru kolem 40 cm, jejichž výška obvykle nepřesahuje 30 cm.

Kaládium neboli užovník
Barevný užovník držte z dosahu dětí a koček

Netíky se dříve používaly v lidovém léčitelství, jejich výtažky měly spolehlivě zabíjet tasemnice v těle. Protože jsou však jedovaté nejen pro parazity, ale i pro člověka, od tohoto způsobu léčby se v moderní době upustilo. Dodnes se však z netíku připravují odvary, které se přidávají do koupele při bolestech kloubů.

Adiantum capillus-venerisZdroj: Shutterstock.com

Jak netíky pěstovat

Jako většina kapradin potřebují i netíky vysokou vzdušnou vlhkost a ochranu před slunečními paprsky. Pokud nemáme skleník, vybereme pro něj vhodně zastíněné nebo i světlé místo, ale na sever orientovaném parapetu, kde budeme pomocí zvlhčovače nebo rosení okolní vlhkost zvyšovat. Nejlepší živnou půdou je vlastnoručně připravený substrát z jednoho dílu země, středně velkých úlomků borky a drceného vápence. K nim ještě přidáme dva díly hrubého písku a tři díly listovky a vše důkladně promícháme. Zeminu bychom neměli příliš stlačovat, netík si potrpí na vzduch okolo kořenů.

Banánovník
Dvoumetrový trpaslík: Banánovník potřebuje hodně místa

Během léta rostlinu jedenkrát za 14 dní přihnojujeme poloviční doporučenou dávkou plného hnojiva. V té době jí také dopřáváme vydatnou zálivku, ale dáváme pozor, aby v misce nezůstávala stát voda. V zimě si pouze hlídáme, aby půda úplně nevyschla, a dle možností přemístíme rostlinu na chladnější místo, ne však pod 10 °C.