Zahradní vodopád funguje na principu uzavřeného systému vody. Základem jsou dvě nádrže a čerpadlo. Pro vodopád je proto nutné vybrat místo v blízkosti zdroje elektřiny, abyste nenatahovali prodlužovačku přes celou zahradu. Nejprve si musíte naplánovat velikost vodopádu a objem vody, která jím bude protékat. Přepad vody zajistí vodorovná deska, která by měla být vysunutá před svislou stěnu, aby z ní voda mohla efektně padat. Podle šířky desky vypočítáte průtok - na každé 3 cm proteče zhruba 4,5 litrů za minutu. Výpočet vám pomůže vybrat vhodné čerpadlo a určit velikost nádrží.

Sedm tipů pro lepší spánek v tropickém vedru

Potom se už můžete pustit do kopání základů. Dna obou jezírek i svah vodopádu zakryjte podložkou a natáhněte přes ni nepropustnou plachtu. Ta by něměla být příliš napnutá, aby se při zatížení balvany neroztrhla. Položte ji volně a po stranách zajistěte většími kameny. Rozhodněte se, zda použijete ponorné nebo povrchové čerpadlo, a zabudujte ho do systému. Ujistěte se, že hadice dosáhne až k hornímu jezírku. Povrchové čerpadlo budete muset chytře zamaskovat rostlinami nebo dekoracemi, aby nehyzdilo celkový dojem místa.

Když je všechno po technické stránce připraveno, přichází na řadu nejzábavnější část výstavby - pokládání dekorativních kamenů. Pro docílení přirozeného vzhledu nahodile zkombinujte větší balvany s menšími kameny a mezery mezi nimi vyplňte štěrkem nebo drobnými oblázky, aby se dokonale zakryla plachtovina. Nestabilní kameny je možné zpevnit maltou. Nakonec naplňte spodní jezírko vodou a zapojte čerpadlo do elektřiny, aby nasávalo vodu do horního jezírka. Okolí vodopádu můžete ozdobit rostlinami a vytvořit tak realisticky vyhlížející přírodní zákoutí.

podzemní nádrž na vodu, ilustrační foto
Voda jako poklad – uchovejte si ji pod zemí

Obrázky v galerii vás mohou inspirovat, jak takový zahradní vodopád může vypadat. Oblibě se dnes těší i formální vodopády geometrických tvarů, které esteticky doplní moderní novostavby, nebo vodopády zdobící stěnu bazénu. Záleží jen na vaší fantazii a preferencích.