Přestože to zní neuvěřitelně, lufu si můžeme doma velice snadno vypěstovat sami a přírodní masážní žínku, která zbaví při koupeli pokožku odumřelé kůže, si z ní také sami vyrobit. Bohaté zkušenosti s tím má i Marcela Gurová z Dobříčan u Žatce.

„Je to jednoletá tykvovitá rostlina podobná lilku či cuketě,“ vysvětluje pěstitelka. „A její mladé plody se podobně jako zmiňované cukety uplatní v kuchyni.“ Obsahují řadu vitaminů a bílkovin, jsou snadno stravitelné, a tedy ideální pro lidi s bezlepkovou dietou, diabetem i ty, kteří chtějí zredukovat svoji hmotnost.

Ke konzumaci jsou plody vhodné, dokud jsou tvrdé a slupka má tmavou barvu. Dužnina si nejvyšší křehkost udržuje prvních čtrnáct dnů růstu plodu, jakmile ale začne slupka měknout, zbarvuje se dožluta či dohněda a plody se stávají lehčí, začíná se uvnitř více vyvíjet vláknina, která je právě tím, co tvoří po úpravě masážní žínku.

Žínka i houba na nádobí

„Když vyschne, používá se jako žínka,“ potvrzuje paní Gurová a dodává, že ji lze využít i v kuchyni na mytí nádobí. „Na první pohled vypadá jako okurka, ale okurka to není, když se oloupe, je vevnitř taková síťovina, která po vysušení ztvrdne. Je skvělá na masáže a také velice účinná při celulitidě.“

Pomáhá totiž k prokrvení tkání, a tím ke zlepšení krevního oběhu. Plody určené pro výrobu žínek se sbírají, až když výhony začínají usychat, což bývá na konci října, začátkem listopadu. Zralý plod je lehký, protože pod slupkou už je téměř jen vláknina a semena. Slupka na zralých plodech je tenká a sama se začíná z plodu olupovat.

„Sklizenému plodu ustřihneme oba dva kraje, do vzniklého otvoru strčíme prst a po celé délce ho rozpářeme,“ popisuje odbornice. „Poté plodu takříkajíc svlékneme slupku a vyklepeme semena.“ Plod je třípouzdrý a obsahuje velké množství semen, která necháme proschnout, poté je schováme a na jaře je znovu zasadíme. „Získanou vlákninu promneme pod vodou a necháme na sluníčku uschnout a trochu vybělit,“ uzavírá Marcelka Gurová.

Své uplatnění však lufa nachází i v dalších oblastech, například v aranžérství, kde se používá celý nebo i jen na plátky nařezaný vláknitý skelet plodu. Vláknina se využívá také jako těsnicí a filtrační materiál, přidává se pro odlehčení do pěstebních substrátů podobně jako kokosové vlákno.

Zdroj: FTV Prima