Abyste si vypěstovali vlastní sazeničky ze semen, musíte začít už v únoru. Semínka seženete za levný peníz v nepřeberném množství různě barevných odrůd, které si nakombinujete podle libosti.

Orchidej
Deset mýtů o pěstování orchidejí

Semínka petúnií jsou velmi drobná; aby se s nimi lépe manipulovalo, bývají obalena kaolinovým obalem, který je zvětší na kuličku 1-2 mm velkou. Takovou kuličku nazýváme peletka. Jednotlivé peletky vyséváme v dostatečném rozestupu, jinak by se klíčící rostlinky navzájem utlačovaly.

Zdroj: Shutterstock.com

Sadba petúnií - postup:

  • Peletky vysejeme na povrch lehkého substrátu, jemně přitlačíme, ale nezasypáváme.
  • Petúnie potřebují při klíčení teploty nad 20°C, a to i během noci. Nádobu se semínky proto postavíme nejlépe na radiátor a zakryjeme fólií.
  • V prvních dnech několikrát denně povrch substrátu rosíme rozprašovačem na květiny. Substrát by měl být neustále vlhký, ale ne přemokřený.
  • Po týdnu sundáme fólii a klíčkům dopřejeme dostatečný přísun vzduchu. Často větráme.
  • Po dvou týdnech můžeme teplotu snížit na 16–18 °C a semenáčkům zajistíme dostatek světla u jižně orientovaného okna nebo pomocí fotosytnetické zářivky. Rostoucím sazeničkám ale nesvítíme déle než 12 hodin denně, nadbytek světla by vedl k příliš rychlému růstu. Stejně tak není žádoucí ani přílišné teplo. Rostliny by se vytáhly do výšky a nebyly by pěkně košaté.
  • Po dalších dvou až čtyřech týdnech budou rostlinky silnější, a tak je opatrně přesadíme do samostatných květináčků, kelímků nebo rovnou truhlíků. Jako substrát poslouží kvalitní kompost vylehčený perlitem nebo substrát pro balkonové rostliny. Ven můžeme petúnie umístit až v polovině května, kdy už nehrozí mrazíky. Aby po celé léto krásně kvetly, budou vyžadovat pravidelnou zálivku a hnojení.
Pět důvodů, proč vám v zimě vadnou pokojové rostliny