Miska s naklíčeným osením tradičně symbolizuje probouzení jarní přírody a měla by pojistit dobrou úrodu v tomto roce. Trocha čerstvé zeleně v bytě v každém případě navodí svěží atmosféru jara, i když jsou za okny ještě plískanice. O Velikonocích ozdobí parapety sama o sobě, případně může být "podestýlkou" pro velikonoční kraslice, zajíčky a podobné dekorace.

Ředkvička: Křupavé zdraví, které vypěstuje i dítě

Co zasít

K velikonočnímu osení se obvykle používají semínka pšenice a ječmene. Je možné zakoupit speciální směs, která stojí okolo 10 korun. Obilí klíčí rychle, zelená "travička" v nádobě vyroste do deseti dnů. Semínka nemá smysl vysévat dřív, protože přerostlé rostliny se budou ohýbat a nebude to vypadat tak pěkně. Pokud naopak nestíháte a k osení se nedostanete dříve než o víkendu, zkuste místo obilí vysít řeřichu. Ta vyraší bleskovou rychlostí.

Zdroj: Shutterstock.comJak zasít

K osení potřebujeme květináč nebo misku o hloubce aspoň 8 cm a zahradní zeminu jakéhokoli typu. Vrstva zeminy v květináči by měla být silná nejméně 5 cm, na ni pak hustě vedle sebe pokládáme semínka, která opět zasypeme vrstvou zeminy, tentokrát o tloušťce 2 cm. Substrát jemně přitlačíme a zalijeme tak, aby byl vlhký, ale ne přemokřený, jinak by semínka začala zahnívat. Nádobu s osením umístíme na světlé místo.

Tip: Máte-li v bytě hodně teplo, obilí vyroste hodně rychle. Chcete-li jeho růst zpomalit, postavte ho na chladnější stanoviště.

Bez vázy není vaše domácnost úplná