O saláty se nemusíte nijak zvlášť starat, potřebují jen hodně zalévat. Rostou velmi rychle - většinu druhů můžete sklízet už za dva měsíce po výsevu. V horkém letním počasí ale mají tendenci vybíhat do květu, což znehodnocuje chuť listů - salát je pak nahořklý a moc si na něm nepochutnáte. Je proto nutné vysadit takové druhy a odrůdy, které hned tak nevykvetou. Listový salát je například z tohoto hlediska odolnější než salát hlávkový, zkusit můžete klidně i špenát.

Nikde není psáno, že listový salát musí být nutně jen zelený. Oblíbená je odrůda Lollo Rosso, která má kadeřavé, načervenalé listy, a krásně vypadá i výtečně chutná v zeleninových a těstovinových salátech. Často se vysazuje po boku své světlezelené "sestry" (Lollo Bionda) a společně s ní tvoří působivý dvoubarevný záhon.

zahrada, ilustrační foto
Podívejte se na ty nejkrásnější zahrady České republiky

Listové saláty mají výhodu, že je můžete sklízet postupně po jednotlivých listech. Každý den si tak nasbíráte lístků, kolik potřebujete, a protože saláty zase rychle dorůstají, můžete se těšit z úrody po celý podzim.

Jak je zasít

Půdu prokypřete do hloubky asi 30 cm. Osivo se zasévá do 1 cm hlubokého řádku s tím, že jednotlivé řady by měly být od sebe vzdáleny 30 cm. Osivo zakryjte tenkou vrstvou hlíny, lehce přitlačte a pokropte vodou.

Listové saláty jsou bohaté na vlákninu, vitamíny i minerální látky a jsou i zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro tvorbu nových buněk a zabraňuje vývojovým vadám plodu během těhotenství. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny i kardiovaskulárních chorob a celkově posiluje imunitní systém, což se bude s příchodem sychravého podzimu akorát hodit.

máta, ilustrační foto
Vypěstujte si mátu: citrónovou, jablečnou nebo čokoládovou