O saláty se nemusíte nijak zvlášť starat, potřebují jen hodně zalévat. Rostou velmi rychle - většinu druhů můžete sklízet už za dva měsíce po výsevu. V horkém letním počasí ale mají tendenci vybíhat do květu, což znehodnocuje chuť listů - salát je pak nahořklý a moc si na něm nepochutnáte. Je proto nutné vysadit takové druhy a odrůdy, které hned tak nevykvetou. Listový salát je například z tohoto hlediska odolnější než salát hlávkový, zkusit můžete klidně i špenát.
Nikde není psáno, že listový salát musí být nutně jen zelený. Oblíbená je odrůda Lollo Rosso, která má kadeřavé, načervenalé listy, a krásně vypadá i výtečně chutná v zeleninových a těstovinových salátech. Často se vysazuje po boku své světlezelené "sestry" (Lollo Bionda) a společně s ní tvoří působivý dvoubarevný záhon.
Listové saláty mají výhodu, že je můžete sklízet postupně po jednotlivých listech. Každý den si tak nasbíráte lístků, kolik potřebujete, a protože saláty zase rychle dorůstají, můžete se těšit z úrody po celý podzim.
Jak je zasít
Půdu prokypřete do hloubky asi 30 cm. Osivo se zasévá do 1 cm hlubokého řádku s tím, že jednotlivé řady by měly být od sebe vzdáleny 30 cm. Osivo zakryjte tenkou vrstvou hlíny, lehce přitlačte a pokropte vodou.
Listové saláty jsou bohaté na vlákninu, vitamíny i minerální látky a jsou i zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro tvorbu nových buněk a zabraňuje vývojovým vadám plodu během těhotenství. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny i kardiovaskulárních chorob a celkově posiluje imunitní systém, což se bude s příchodem sychravého podzimu akorát hodit.