Pokud se chcete radovat z bohaté úrody jahod, musíte jejich pěstování věnovat čas a náležitou péči.

Podívejte se, jak vypěstovat bohatou úrodu jahod:

Zdroj: Youtube

Pěstování jahod nekončí v okamžiku, kdy se na keřích přestanou objevovat plody. I po sklizni byste proto měli v péči pokračovat. Koneckonců, jahody po sklizni nepřestanou růst a vyvíjet se. Jedním z nejdůležitějších bodů je zalévání.

Zálivka jahodníků

„Jahody je nutné zalévat zřídka, asi jednou týdně. U nás na poli nezavlažujeme, protože by to bylo logisticky i finančně nákladné. Pokud ale máte na zahradě možnost, zalévejte vydatně. Povrchová zálivka totiž nepřinese žádný užitek,“ říká velkopěstitel jahod Jiří Měšťánek z Bochoře.

Pletí kolem jahod

Po zavlažování je nutné zkypřit půdu kolem jahodníků do hloubky zhruba deseti centimetrů. Buďte ale velmi opatrní, nesmíte poškodit kořenový systém. Během kypření dosypte také zeminu a současně odstraňte plevel.

Jahody ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá.
Šedá plíseň na jahodách už se šíří. Bojujte proti ní snadnými vychytávkami

„Ujistěte se, že záhony nejsou zarostlé trávou. Odstraňte plevel v uličkách a nasypte piliny, suché větve nebo mulčovací kůru. Později na podzim budete muset s plevelem bojovat sice znovu, ale bude ho, pokud hlavní práci uděláte v létě, mnohem méně,“ vysvětluje Radek Procházka z jahodárny v Kouřimi.

Hnojení, které jahodníkům prospívá

Na jahody se osvědčilo organické hnojivo, jako jsou kompost, koňský hnůj či zelené hnojení. Jahody ale velmi dobře reagují i na slepičinec. Můžete také použít minerální hnojiva, která obsahují dusík, fosfor a draslík, stejně jako hořčík, síru a vápník.

Zaštipováním rajčat, tedy odstraňováním vedlejších výhonů, si pěstitelé zajišťují vyšší a kvalitnější úrodu.
Jak zaštipovat rajčata, abyste měli větší úrodu? Vyhněte se častým chybám

„Nežádoucí jsou hnojiva obsahující chlór, protože ho jahody špatně snášejí. Ihned po odstranění plevele a nakypření půdy použijte svůj domácí kompost. Všechny následné zálivky a deště postupně rozpustí prvky v něm obsažené a dopraví je ke kořenům,“ uvádí Jiří Měšťánek.

Vyzkoušet můžete také slepičinec rozředěný vodou v poměru 1:15. Takto připravené hnojivo používejte pouze pod rostliny ke kořenům, vyvarujte se aplikace na listy. Můžete tím jahodníkům způsobit vážné popáleniny.


Nahrává se anketa ...

Prořez jahodníků

Na listech se po odplození obvykle tvoří různé druhy skvrn, mohou být bělavé nebo červené. Velké listy zároveň jahodník vyčerpávají a berou mu mnoho živin. Proto je dobré zhruba čtrnáct dní po posledních plodech listy odstranit.

Jahodové záhony po sklizni:

„Z keřů, které přinesou ovoce příští rok, musíte odříznout všechny listy ve výšce zhruba deset centimetrů od země a také odstranit šlahouny, pokud samozřejmě nejsou potřebné pro založení budoucí mladé plantáže. Nebojte se, že jahody po ořezu zůstanou bez listů, před zimou ještě stihnou obrůst,“ radí Radek Procházka.

Pokud nemůžete staré listy odstranit manuálně, vyzkoušejte strunovou sekačku. Výška sečení je 5-7 centimetrů, aby nedošlo k poškození růstového bodu, který se nazývá srdce.

Pěstování cuket má svá úskalí. Dobré je znát triky, jak se s nimi vypořádat.
Cukety a bohatá sklizeň? Jde to snadno, zkuste pět osvědčených triků

Dávejte ale pozor. Nemůžete odstranit příliš mnoho listů, protože s malým počtem listů mohou jahodníky vstoupit do zimy oslabené a i přikryté mohou mírně namrzat.

Druhá výsadba

Pokud máte na záhonech jahodníky, které již nebudou plodit, můžete na jejich místě ještě letos vypěstovat nějakou pozdní plodinu. Vyberte takovou zeleninu, která jahodám nekonkuruje v nárocích na světlo ani zálivku.

Podzimní výsadba jahod:

Zdroj: Youtube

„Záhon jahod může po odplození a likvidaci sloužit pro další výsevy a výsadby, ne jen pro výsev zeleného hnojení. Víceleté porosty tolik neodnožují, a tak v sezoně, kdy plodí naposledy, můžete do meziřádků vysadit třeba salát Little Gem nebo kedlubny. Jak salát, tak i jahody se hojně zalévají, tak proč je nedat k sobě,“ říká Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

Facebook Deník Styl je tu pro každého.Facebook Deník Styl je tu pro každého.Zdroj: Deník/Denisa Lottmannová