Alzheimerova choroba v Praze. Infografika.Zdroj: RedakceZapomínání, později ztráta orientace, schopnosti postarat se o sebe, halucinace a změna osobnosti. Takové potíže trápí více než 20 tisíc Pražanů, kterým byla diagnostikována nevyléčitelná Alzheimerova choroba. Péče o nemocné Alzheimerem se pohybuje na pomezí mezi zdravotní a sociální oblastí, rodiny v praxi často neví, kam se vlastně mohou obrátit o pomoc.

„Problematická je roztříštěnost služeb, které je při domácí péči nezbytné využívat žádná služba není vzhledem k systému financování schopna nabídnout komplexní pečovatelské a ošetřovatelské služby, a člověk tak musí služby zpravidla domlouvat a koordinovat s různými poskytovateli,“ popisuje současný stav Martina Mátlová z České Alzheimerovské společnosti.

Situaci zachraňují soukromníci

Alzheimer Home patřící do skupiny Penta otevřel v Modřanech moderní centrum se 146 lůžky.
Moderní technologie a špičková péče. Penta otevřela další Alzheimer Home

Počet lůžkových zařízeních v Praze v posledních letech vzrostl zejména díky soukromým domovům, ale kapacity nově otevřených státních i soukromých zařízení bývají naplněny do několika měsíců, pak je nutné zapsat se do pořadníku a čekat. Naposledy přibyl Alzheimer Home Pitkovice s více než 50 místy určenými klientům s různými formami demence.

Jde již o čtvrté zařízení Alzheimer Home v Praze, které dohromady s nedávno otevřeným centrem v Modřanech nabízí přes 400 lůžek. Financování domovů se zvláštním režimem ale není podle Mátlové pro všechny rodiny únosné. Spousta rodin se snaží o nemocného pečovat v domácím prostředí i z dalších důvodů. Nezřídka se také v rodinách nemohou na podobě péče o nejstarší členy shodnout.

Zařízení Alzheimer Home Zátiší v pražských Kunraticích
Penta koupila největší pražské zařízení pro nemocné s Alzheimerem

„Ta nejtěžší věc je fakt, že se osobnost jejich blízkého rapidně mění, postupně je přestane poznávat a není možná komunikace. Je to velmi psychicky náročné pro okolí i pro nemocného,“ popisuje Jarka Švarcbachová z centra Seňorina, denního stacionáře pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. S progresí nemoci se o sebe pacient dokáže starat stále méně a v posledním stadiu nemoci vůbec.

Málo odlehčovacích služeb

Legendy. V hlavních rolích dramatu se objeví Jana Štěpánková a František Němec.
Alzheimer s nadhledem: Ungelt uvádí hru rakouského dramatika

Zaopatření nemocného se příbuzní navíc snaží skloubit se svým zaměstnáním, což je náročné po časové, fyzické i psychické stránce. Rodinám mohou v takové situaci pomoci odlehčovací služby, kde se o nemocného postarají během dne, ale také pokud musí pečující na lékařský zákrok, nebo chce jet na dovolenou.

Podle zkušeností Švarcbachové i Mátlové jsou však v Praze jejich kapacity přeplněné. Pacienty s Alzheimerovou chorobou navíc běžné odlehčovací služby většinou nepřijímají a specializovaných pracovišť je v hlavním městě zatím jen hrstka.

Ilustrační foto
Ministerstvo chce, aby byly preventivní prohlídky na Alzheimera zdarma