Obecně o drobném ovoci platí, že působí protizánětlivě, má antibakteriální a antivirové účinky, chrání před nepříznivým působením volných kyslíkových radikálů. Zpomaluje stárnutí a zbavuje nás únavy.
JAHODY – ZDROJ KYSELINY LISTOVÉ
Jahody obsahují důležitý minerál mangan, který je v těle důležitý pro správnou činnost enzymů a ukládání vápníku do kostí. A také obsahují poměrně velké množství kyseliny listové (vitamínu B9), která ovlivňuje tvorbu červených krvinek, působí na nervovou soustavu a podílí se na naší radosti ze života. V lidovém léčitelství se jahody doporučují při dně, ledvinových kaméncích či lenivosti střev.
Letní jahodová polévka
Na jednu porci potřebujeme čtvrt kila jahod, asi lžíci cukru, smetanu nebo jogurt. Jahody rozmixujeme se čtvrt litrem vlažné vody, pro zjemnění přidáme smetanu a osladíme podle chuti. Jako ozdobu můžeme použít rozkrájenou jahodu a mátu.

MALINY – NĚCO PRO ŽENY
Malinová šťáva nejen dobře chutná, ale můžeme ji použít při horečkách, chřipkách a nachlazení, dlouhodobé popíjení extraktů z malin zlepšuje inkontinencí. Odvar z plodů a listů je účinný prostředek při průjmech a zánětu žaludku a střev.
Malinová šťáva
Maliny rozmačkáme ve skleněné nádobě, přidáme kyselinu citronovou nebo jen citronovou šťávu. Necháme den v chladu a temnu. Potom scedíme a přidáme cukr (na jedno kilo malin kilo cukru) a zahříváme přibližně čtvrt hodiny. Nalijeme do lahví a uchováváme v chladu.
ČERNÝ RYBÍZ – CÉČKOVÁ BOMBA
Černý rybíz je ze všech jmenovaných plodů nejbohatší na obsah vitamínu C, A v jeho zrníčkách jsou obsažené esenciální mastné kyseliny. Černý rybíz posiluje cévní stěnu, prospívá trávení a upravuje krevní tlak. Doporučuje se při šerosleposti. Šťáva z černého rybízu připravená za studena umožní přečkat zimní období bez virózy.
Šťáva z černého rybízu
Na jeden litr čisté šťávy dáme jedno kilo pískového cukru, důkladně zamícháme, může trvat až hodinu než se rozpustí. Naplníme jím skleničky a zavíčkujeme. Šťáva časem zrosolovatí, užíváme ji po lžičkách.

BORŮVKY – KANADSKÉ NEBO LESNÍ
Oba druhy borůvek mají stejné nutriční hodnoty. Jen ty lesní borůvky mají modré barvivo i v dužině a kanadská borůvka jen ve slupce. Sušené i čerstvé listy borůvek snižují hladinu cukru v krvi a doporučují se diabetikům. Borůvky přispívají k obnovení oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí. Sušené borůvky se používají proti průjmům.
Borůvkové smoothie
Připravíme ze čtyř hrnků borůvek, jednoho celého uzrálého avokáda, hrsti špenátových listů, můžeme přidat lněná semínka a vše důkladně rozmixujeme. Máme vydatnou a zdravou snídani.
Zdena Nováčková