Jsem ve druhém měsíci těhotenství a mám neuvěřitelné a naprosto neodbytné chutě. Některé potraviny skutečně nejdou k sobě, jiné jsou zase zbytečně kalorické. Lze s tím něco dělat? (Jana Holá, Mělník)
Za roztodivné chutě v těhotenství „vděčíme“ hormonálním změnám. Stejně tak je ale běžné, že se chutě v těhotenství vůbec nezmění. A dokonce že se chutě mohou proměňovat jak v rámci jednoho těhotenství, tak může mít žena odlišné chutě v každém dalším těhotenství.
Při změnách chuti se novým cílem stávají nejčastěji sladkosti, mléčné výrobky, slané a kořeněné pochutiny, kyselé a trpké ovoce. Není tedy divu, že zmrzlina, nakládaná zelenina, rajčata a protlak, citron, sýr a čokoláda jsou nejoblíbenějším cílem mlsání v tomto období.
Maso naopak patří mezi nejčastěji odmítaná jídla, i když „těhulky“ mívají poměrně často chuť na živočišný tuk – například tuk z pečínky nebo bifteku. Běžné jsou i zvláštní kombinace jídel, obvyklý je i výhradní zájem o jednotlivé druhy jídel. Často mají ženy chuť na věci, na které před těhotenstvím nikdy ani nepomyslely. Po porodu se jich většinou opět lehce vzdají.
Co je pika?
Jedním z nejpodivnějších a zároveň celkem častých projevů změněných chutí v těhotenství je takzvaná pika. Je to porucha nejčastěji postihující těhotné ženy a malé děti, při které se projevuje chuť na věci, které nejsou jídlem (hlína, papír, uhlí, křída, omítka, nedopalky cigaret, mýdlo, zubní pasta, prášek na praní a podobně) nebo jsou jen surovinami (mouka, škrob a podobně). Tyto vášně mohou ale ohrožovat zdraví matky i dítěte.
Na druhou stranu může být pika varovným signálem, že něco není v pořádku, například že tělu chybí železo nebo že bojuje s infekcí. V krajním případě se může jednat o projev duševní poruchy.
A touha po konkrétním jídle?
Na tuto otázku není jasná odpověď. Nabízí se několik vysvětlení. Vliv hormonů na chuťové preference dokazuje mimo jiné i to, že změny v chutích (touhu i odpor) zažívají i ženy v přechodu.
Dalším je dočasný nedostatek některé složky výživy. Lačnost po nakládané zelenině může znamenat nízkou hladinu sodíku v krvi, chuť na čokoládu může být příznakem nedostatku vitaminu B.
Touha po červeném mase pravděpodobně souvisí s chybějícími proteiny a chuť po broskvích zase s nedostatkem beta karotenu.
Jak se vyrovnat s chutěmi na nezdravá jídla? Vyberte si zdravější alternativu.
Zdravější varianty
Čokoládu můžete nahradit odtučněnou čokoládovou polevou; můžete jí zalít například čerstvé ovoce.
Cukrovinky a sladkosti dobře nahradí sušené ovoce nebo čerstvé tropické ovoce.
Slané pochutiny: smažené brambůrky dobře nahradí slané oříšky, mandle, sezamové tyčinky a podobně.
Kyselé pochutiny: místo nakyslých přeslazených limonád si nakapejte čerstvý citron na salát nebo rybu. Tak dostanete to, co vám chutná, v pravidelném a přiměřeném množství a ve zdravé podobě.
Autor: Magdalena Holancová, redaktorka www.babyweb.cz