Období růstu:
leden - prosinec

Plodnice
Bývají chorošovitého, miskovitého či lasturovitého tvaru, vypouklé směrem vzhůru a bočně přirostlé ke dřevu; široké jsou 2—10 cm. Mají nápadnou chrupavčitou konzistenci, jsou výrazně pružné, někdy průsvitné, na omak gumovité až rosolovité, za vlhka lepkavé, z vnitřku lysé, z vnější strany mohou být lehce pýřité, zejména na vnitřní straně žilnatě zprohýbané. Barva přechází od červenohnědé ke kaštanově hnědé, spodní strana může být světlejší. Plodnice rostou zpravidla ve skupinách vedle sebe a nad sebou.

Biotop
Po vydatném dešti roste na mrtvém dřevě listnáčů, jako jsou duby, jasany, javory, buky, akáty atd. Upřednostňuje především černý bez a vápenitou půdu.

Zajímavosti
Boltcovitka příznivě působí na naše zdraví. Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Podporuje prokrvení, například při arterioskleróze. Redukuje srážení krve, má preventivní účinek proti srdečnímu infarktu, mozkové mrtvici a trombóze. Snižuje i hladinu krevních tuků. Působí jako antioxidant. Používala se k léčení nosních, očních a krčních otoků. 

Využití v kuchyni
Použitelná je zvláště do polévek, masitých pokrmů nebo rizota. Velmi dobrá je v hovězí polévce. Je vhodná k sušení.

***

Jidášovo ucho na smetaně

Suroviny:
100 g jidášova ucha, 750 ml smetany na šlehání, 50 g másla, 1 menší cibule nakrájená na drobno, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička grilovacího koření, mleté chilli a sůl podle chuti.


Postup:
Čerstvé nebo předem ve vodě nabobtnalé jidášovo ucho nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, podle chuti přidáme chilli koření a necháme asi 10 minut odležet. Mezitím zpěníme cibulku na másle, zasypeme ji paprikou, grilovacím kořením a chvíli mícháme.

Přidáme houby, krátce orestujeme, podlijeme troškou vody a dusíme asi 15 minut doměkka. Přilijeme našlehanou smetanu a malou část smetany si ještě ponecháme stranou. Za stálého míchání přivedeme k varu.

Vše zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve zbylé smetaně. Ještě chvíli povaříme a podle potřeby dochutíme. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo těstoviny.