Zástupci Oxfordské univerzity uvedli, že při rozsáhlých testech, jako je tento, se "dá očekávat, že některým účastníkům se udělá zle a každý takový případ musí být pečlivě vyhodnocen". Během testů dostalo vakcínu 18 tisíc lidí.

AstraZeneca ve středu oznámila, že testy dobrovolně a podle standardního postupu pozastavila, protože u jednoho z jejich účastníků se projevily nevysvětlitelné zdravotní problémy. Mluvčí firmy dnes podle agentury AP uvedl, že u jedné z účastnic studie se objevily projevy závažných neurologických problémů.

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.
Lidem se středně závažným covidem pomáhá léčba plazmou, uvedli čeští lékaři

Klinická studie této vakcíny se koná na několika místech, kromě Británie to je také ve Spojených státech, Brazílii a Jihoafrické republice.

To, že jsou klinické testy nových léků z různých důvodů přerušovány, je běžná věc, připomíná AP. V případě vakcíny vyvíjené společností AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou se tak stalo na několik dnů už v červenci, kdy se u jednoho z účastníků objevily závažné neurologické problémy. Ukázalo se, že šlo o do té doby neodhalený případ roztroušené sklerózy, který s vakcínou nijak nesouvisel.