Ve spisech Hildegardy z Bingenu je bršlice popisována jako vzácná klášterní bylina, která podporuje trávení, rozpouští kyselinu močovou (důležité při dně), působí protizánětlivě, antirevmaticky. Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) má řadu lidových názvů – peťour, husí packa, kerhák. Využívají se hlavně oddenky byliny, těmi se rozrůstá a rychle množí. Zahrádkáři ji berou jako pohromu (plevel), přitom je to zelené zlato. Sbírají se také listy, které mají uplatnění v kuchyni, ale také jako obklady nebo odvary do koupele.

Z rostliny si můžete připravit zelený koktejl, chuť můžete vylepšit třeba šťávou z jablek. Výtažky z bršlice pomáhají tvorbě a čištění krve, regulují krevní tlak a snižují nervozitu. Při vnitřním užívání bršlice se zlepšuje vylučování solí z těla, tedy ustupují problémy s klouby a revmatické bolesti.

Nezanedbatelný je vliv bršlice na odvodňování a doporučuje se, když je na těle otok, zrychluje jeho vstřebáváním. Snižuje srážlivost krve, takže je to dobrá jako prevence proti emboliím. Ale pozor, při nadměrném množství může rostlina vyvolat nevolnost nebo podráždění ledvin.

Omlazující koupel

Z listů bršlice si můžete připravit odvar do koupele, který působí na detoxikací organismu, ale také díky vysokému obsahu chlorofylu (zeleného barviva), působí podpůrně pro kůži celého těla. Lázeň zahlazuje stopy stárnutí. Koupel také zlepšuje revmatické stavy organismu.

Obklady z listů

Zábaly z listů bršlice pomáhají i při pocitu těžkých nohou. „Listový zábal můžete připravit následovně. Nejprve listy bršlice spaříte horkou vodou nebo krátce převaříte, jakmile mají tělovou teplotu, na gáze je přiložíte na bolestivá místa, zabalíte potravinářskou folií a necháte působit co nejdéle. Takový zábal se dá použít rovněž na otoky, hemeroidy, křeče, ale zejména jsou vhodné při revmatismu,“ říká Lucie Šefrna, zakladatelka Bylinkofestu.

Využití v kuchyni

Listy bršlice můžete přidat do polévek, zeleninových salátů, pomazánek. Chuťově připomíná ořechy, ale vnímat ji můžete jako trpkou, nebo lehce nakyslou.

Příprava čaje: potřebujete lžíci drceného oddenku bršlice, přelijete půl litrem vroucí vody a necháte čtvrt hodiny vyluhovat, potom scedíte. Pijete po dobu deseti dnů a potom uděláte desetidenní pauzu. Pokud nedošlo k zlepšení, můžete ještě dvakrát opakovat. Pití čaje z oddenku je vhodné při dně, tvorbě embolií, nebo při překyselení organismu. Ale mnohem prospěšnější pro organismus je čaj ze směsí bylin.

Příprava salátu: mladé lístky vnoříte do vroucí vody, bleskově blanšírujete, hned vyjmete. Jemně nakrájíte a promícháte se zálivkou, kterou si připravíte podle své chuti.

Dušená bršlice: na olej dáte jemně nakrájenou cibuli a osmahnete, přidáte mrkev a celer lehce podusíte a na závěr přidejte jemně nakrájené listy kozí nohy, ochutíte solí.