Jak hodnotíte složení stravy nejmenované finalistky ještě před vaším zásahem?

Je to jedna z klasických ukázek, kdy člověk z hlediska energie nejí víc, než by měl, ale záleží na tom, co lidé jedí a hlavně kdy konkrétní potravinu jedí. Například sladká domácí buchta ráno k snídani nebo před dopoledním cvičením je v pořádku, ale zcela něco jiného je ta samá buchta k večeři nebo před spaním. Můžeme tedy energeticky jíst stejně, ale špatným rozložením stravy během dne dojde k zcela odlišným výsledkům.

Všiml jsem si, že klasické přílohy byly v novém jídelníčku nahrazeny zeleninou a celozrnným pečivem. Proč?

Klasické přílohy a klasické pečivo obsahují minimum vlákniny a mají vysoký glykemický index, takže je po nich velmi brzy hlad, na rozdíl od zeleniny a celozrnného pečiva, které obsahují vlákninu, jež nás zasytí a má nízký glykemický index, který nevyvolá pocit hladu tak brzy. Navíc přílohy jako jedny z mála složek výživy můžeme omezit bez zásadního dopadu na kvalitu výživy, jsou nejvíce takzvaně zbytné na rozdíl od zeleniny, která je nenahraditelná.

Podle čeho určujete doporučenou hmotnost jednotlivých potravin?

Na přístroji InBody 720 jsem si změřil minimální potřebný energetický příjem účastnic, takzvaný bazální metabolismus, a k tomu jsem přičetl množství energie potřebné k tomu, aby se účastnice mohly pravidelně hýbat, a došel jsem k doporučenému energetickému příjmu na den. Ten jsem pak promítl do doporučeného množství potravin na den.

Také to vypadá, že ten, kdo si chce udržet štíhlou linii, musí pít jen ovocné čaje a vodu, maximálně si může dát kávu. Je to tak?

RNDr. Pavel Suchánek.To není pravda, před sportem a během sportu je možné vypít i slazené nápoje typu kola, protože jsou zdrojem cukru, a tedy energie pro cvičení, stejně tak to může být slazený čaj nebo káva. Je naopak prokázáno, že malé množství slazeného nápoje před cvičením zvyšuje intenzitu cvičení, a tím i celkový energetický výdej během sportu nebo cvičení a oddaluje pocit únavy, takže cvičíme nejen intenzivněji, ale i déle.

Pokud je tedy člověk aktivní tak si s cukrem v nápojích včetně kávy a čaje nebo v kolových nápojích nemusí lámat hlavu, ale musí být aktivní, hýbat se, cvičit, chodit a tak dále. Nadváha a obezita není důsledkem pití cukrem slazeného čaje, kávy nebo koly, ale celkové nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie za den. K němu mohou slazené nápoje přispívat stejnou měrou jako tučné maso, smetanové a plnotučné mléčné výrobky, hranolky, hamburgery a podobně.

Vždy je to o nerovnováze výdeje a příjmu. Když budu jíst kvanta jen zcela zdravých potravin a bude jich energeticky více, než kolik spotřebuji, tak budu mít nadváhu a budu obézní. Ostatně k tomu, aby člověk měl přehled o energetickém příjmu za den, může pomoct i nutriční značení na potravinách (GDA).

Které nápoje a potraviny by se v jídelníčku účastnic reality show Fit s Deníkem rozhodně neměly objevit?

Dle mého názoru nadměrné množství alkoholu, protože to je nejen energetická bomba, ale alkohol navíc podporuje chuť k jídlu. Stejně tak extrémně slané potraviny, sůl také zvyšuje chuť k jídlu a kombinace slané-tučné nebo extrémně sladké tučné, toho bychom se měli vyvarovat. Dále pak zbytečné mléčné tuky navíc, jako zbytečně tučné tvrdé sýry a smetanové jogurty, nemluvím už vůbec o tavených sýrech, ty jsou zcela nepřijatelné. Vše je otázka množství. Pytlíček buráků v sobotu k vínu po celodenní sportovní nebo jiné fyzické aktivitě je menší problém než ten samý pytlíček každý večer.

Co je to Obesimed forte a proč jste ho doporučil všem finalistkám?

Jde o unikátní a patentovanou kombinaci několika druhů vlákniny, které jsou uzavřené do kapsle. Tato vláknina má obrovskou, až stonásobnou schopnost bobtnat a tak vyplnit žaludek a tenké střevo a vyvolat pocit sytosti. Když pak jíme potraviny, tak máme dřív pocit, že už máme dost, a sníme menší porce bez následného pocitu hladu. Protože jsem výrobek již vyzkoušel v rámci klinické studie a výsledky byly skvělé, kdy účastnice s mírnou nadváhou zhubly po dvou měsících skoro tři kila tuku, zdůrazňuji tělesného tuku, což je asi jedenáct kostek másla, bez ztráty svalů, tak jsem firmu požádal, zda by svým výrobkem nepodpořila i naše finalistky a naštěstí to vyšlo.

Nejde o žádný zázračný prostředek s pochybnou účinností, ale vědecky ověřený produkt, který pomáhá snížit pocit hladu a tělesnou hmotnost. Jsem rád, že si jej účastnice mohou samy vyzkoušet, a uvidíme, jak přispěje k jejich výsledkům a poklesu tělesné hmotnosti.

před a po

PŮVODNÍ JÍDELNÍČEK

8.30 kobliha s marmeládou

10.30 turecká káva bez cukru (250 ml)

12.00 dva chleby s pomazánkovým máslem (55 g)

19.00 brambory s opečeným juniorem (180 g)

23.00 meduňkový čaj s pomerančem (500 ml)

(žádné cvičení)

JÍDELNÍČEK PO ZMĚNĚ

6.00 celozrnné pečivo (70 g), šunka (100 g), cherry rajčata (50 g)

7.30 káva s mlékem

9.00 jogurt (150 ml), banán (102 g)

10.30 2 tablety Obesimed forte

11.30 kulajda (200 ml), grilovaný kuřecí steak (150 g), řecký salát (150 g)

13.30 káva s mlékem

15.00 plátek královského chleba (33 g), paprika (100 g), sýr (36 g)

18.00 hodina cvičení pilates

19.45 květáková polévka (300 ml)

22.00 tableta Obesimed forte

(v průběhu celého dne dostatek tekutin)

FILIP LUKEŠ

Fithall - Logo nové.