Rostlinná analgetika jsou pozitivní i v tom, že neslouží jen k potlačení bolesti, ale působí i na příčiny - zánětlivé stavy, křeče, nedostatečnost prokrvení apod. A jen léčba skutečných příčin může zaručit nápravu. Bolest ve svém důsledku bývá příčinou vyčerpanosti, zhoršuje spánek, působí negativně na nervovou soustavu. Nasadit rostlinné přípravky musíme včas, ještě než se bolest rozjede na plné obrátky.

Ilustrační foto
Češi ve velkém polykají prášky proti bolesti. Závislí jsou hlavně mladí

Bobkový list v obkladech a masážních olejích pomáhá při bolestech kloubů, kříže a skřípnutých nervů. Formou odvaru zlepšuje prokrvení, proto je vhodný při migrénách a bolestech hlavy.

Šanta kočičí je známá především tím, že její vůni milují kočky. Méně se ví, že tahle bylina vykazuje  sedativní účinky. Čaj z šanty se hodí při bolestech hlavy a zánětů.

Kurkuma je koření, které pomáhá při psychickém napětí, bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů. Stačí si připravit ze lžičky mleté kurkumy nálev.

Testování na HIV. Ilustrační foto.
HIV? Včasné testování vám zachrání život

Březové listy obsahují metylsalicylát, který působí protirevmaticky a analgeticky. Odvar z listů detoxikuje tělo a také působí protikřečově. Je vhodný při revmatických a menstruačních bolestech.

Chilli obsahuje rostlinný alkaloid - kapsaicin, kromě toho že silně pálí, má blahodárné účinky na lidský organismus. Podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu, tím že tělo prohřívá, ulevuje od bolestí svalů, kloubů, sliznic v těle.

Vrbová kůra – přírodní náhrada acylpyrinu redukuje v těle hladinu prostaglandinů, zabírá u menstruačních křečí, bolestí svalů nebo artritidy, zároveň má protizánětlivé účinky.

whiplash syndrom, ilustrační foto
Whiplash syndrom? Pacienti většinou ostrouhají

Hřebíček vonný snižuje a odbourává bolesti zubů, dásní a zlepšuje stav paradentózy, revmatických bolestí. Příprava domácí tinktury je snadná. Do půl litru lihu (stačí vodka) naložíme 10 g hřebíčku a svitek skořice, necháme dva týdny louhovat. Po scezení uchováváme v tmavé uzavřené láhvi, používáme dvakrát denně k výplachům ústní dutiny při bolestech zubů.

Čertův dráp tlumí bolest, tiší zánět a podporuje hojivé procesy stejně efektivně jako syntetické léky. Pravidelné užívání potlačuje záněty kloubů, bolesti hlavy a zad.

Protonové centrum 19. května v Praze.
Rakovina prostaty: Nejdůležitější je přijít včas

Ulevující masážní oleje - levandulový, hřebíčkový, jalovcový a třezalkový

Uvolňující aromaterapie – máta, eukalyptus, levandule

Ovoce snižující pocit bolesti – ananas

Zdena Nováčková