Černá jeřabina není náročná na pěstování. Předmětem sběru jsou plody černé malvice velikosti hrachu, rostou v hroznech, mají kyselou svíravou chuť a sbírají se na přelomu září a října. Plody arónie patří k ceněným superpotravinám a dají se koupit v mnoha variantách - jako šťáva, sušené plody, nápoje, tabletky apod. Sbírají se také listy rostliny, ale mají menší obsah prospěšných látek.

Přínos pro organismus
Látky obsažené v plodech arónie ovlivňují krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zpevňují cévy. Dále mají pozitivní účinky při očních zánětech, regenerují oční sítnici po dlouhém hledění na obrazovku počítače. Zlepšují žaludeční poruchy, metabolismus, jaterní testy a imunitu, působí na nervovou soustavu a psychiku. Ovlivňují dokonce štítnou žlázu, protože obsahují jód. Prostě černý jeřáb alias arónie obnoví každý kousek těla.

Sušené plody arónie
Plody sušíme na sluníčku, v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Jíme je jen tak, nebo z nich připravujeme čaj, který působí proti průjmu, zlepšuje zažívání a jako prevence před virózou. Sušené plody můžeme také nechat nabobtnat v mléce, džusu nebo vodě a potom rozmixujeme a máme zdravý antioxidační koktejl.

Čaj z listů
Čaj připravený z listů arónie má slabší účinky než plody, ale i tak je tělu prospěšný. Vezmeme jednu lžíci nasekaných čerstvých listů a zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme pět minut louhovat, potom scedíme a pijeme dvakrát denně ráno a večer, nejlépe ve stejný čas. Čaj dodává tělu potřebné minerály, snižuje kyselost organismu a posiluje imunitu.

Macerát
Jednu velkou lžíci sušených plodů, zalijeme půl litrem studené vody a necháme louhovat do druhého dne. Potom scedíme a pijeme během dne. Vhodné pro zlepšení krevního oběhu a posílení cév.

Tinktura
Vezmeme jeden díl černých jeřabin a tři díly bílého alkoholu nejlépe vodky, zalijeme a necháme louhovat tři týdny. Občas směsí protřepeme. Následně přecedíme a dáme do uzavíratelné lahve. Užíváme po kapkách. Přípravek pomáhá při diabetu, zánětech, srdečních problémech. Posiluje pružnost cév, protože plody arónie obsahují rutin, který zpevňuje stěny cév. Tinktura pomáhá ke snížení prahu bolestivosti.

Lahůdka proti chřipce
Vezmeme kilo plodů, dáme je do pekáče a posypeme půl kilem pískového cukru a podlijeme asi dvěma deci vody. Pomalu je pečeme v horkovzdušné troubě asi při teplotě padesát stupňů celsia, dokud nepustí šťávu. Dáváme pozor, aby se nepřipálily, pokud se voda vydusí, přidáme podle potřeby další. Jakmile pustí bobule šťávu, máme hotovo, naplníme směsí sklenice, které uzavřeme do menších sklenic a ještě sterilizujeme. Užíváme v chřipkovém období na posílení imunity.

Zdena Nováčková