Chvíli to vypadalo, že kuřáků v Česku začalo ubývat – k cigaretovému dýmu už se předloni hlásila jen čtvrtina lidí. Jenomže poslední průzkumy Státního zdravotního ústavu ukázaly, že šlo jen o výkyv. Tabáku opět holduje asi třetina obyvatelstva. Nejvíce jich je přitom mezi mladými lidmi do pětadvaceti let.

PŘÍLIŠ LEVNÉ CIGARETY

Proč? „Nemáme absolutně žádnou protikuřáckou strategii,“ komentuje výsledky průzkumu Eva Králíková – profesorka z Centra pro závislé na tabáku pražské Všeobecné fakultní nemocnice. V dalších zemích se podle ní cigarety balí do jednotných krabiček bez obrázků, značka se na nich nesmí vůbec uvádět. Prodej tabáku se navíc zavírá do nevzhledných obchůdků v zastrčených částech ulice – aby se lidem dalo najevo, že jde o nechtěnou závislost.

Britský herec Rowan Atkinson
Rowan Atkinson začal boj za právo urážet druhé

„Tady se ale cigarety stále prodávají běžně v supermarketu spolu s potravinami, koupit si to můžete třeba s rohlíky,“ pokračuje Králíková. Kouření tak nikomu nepřijde zvláštní. Cigarety jsou navíc podle ní příliš levné.

UPRACOVANÍ RODIČE

Podobně se vyjádřil i sociolog Martin Potůček. Nepřekvapilo ho ani zjištění, že největšími „konzumenty“ cigaret jsou právě náctiletí. „Je to logické. Polovina dětí se rodí mimo manželství, dalším se rodina rozpadne během prvních osmi let života. Vyrůstají bez větší pozornosti upracovaných rodičů, kteří na ně jednoduše nemají čas,“ řekl. Pak už jen stačí, aby se v pubertě dostaly do party, a problém je na světě.

Ilustrační foto.
Bar inicioval petici proti nekouření. Další chce zřídit kuřácký klub

Průzkum Státního zdravotního ústavu ale přinesl i pár dobrých zpráv: třeba že přibývá lidí, kteří se snaží s kouřením skoncovat, byť neúspěšně. Zatímco v roce 2015 se o to pokoušela třetina lidí, loni už jich bylo víc než čtyřicet procent. Lidé navíc přecházejí z obyčejných cigaret na elektronické, kterými méně obtěžují nekuřáky. Uživatelů elektronických cigaret meziročně přibylo zhruba 3,5 procenta.

DENNĚ PIJE ŠESTINA ČECHŮ

Odborníci zkoumali i spotřebu alkoholu. Zjistili, že mezi pravidelné a časté pijany, kteří si alkohol dopřejí každý den či obden, patří necelých čtrnáct procent dospělých Čechů. Naopak trvalých abstinentů je kolem čtyř procent. Každý Čech vypije za rok v průměru 6,8 litru čistého lihu. Závislostí na alkoholu trpí sedm procent lidí.

Ilustrační foto
Zákaz kouření nové pacienty do odvykacích center zatím nepřivedl

„Pití alkoholu jde často ruku v ruce s kouřením,“ doplnila statistiky náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Do budoucna si proto slibuje, že spotřebu tabáku pomůže snížit čerstvý zákaz kouření v restauracích.

Zlozvyky v číslech
Kouření
• Každých 6 vteřin zemře v Česku jeden člověk na nemoci z kouření
• 600 milionů stromů je ve světě každoročně poraženo, aby se mohly vyrobit cigarety

Alkohol
• Za 40 procent úrazů u nás může alkohol
• 17 procent úmrtí na silnicích v ČR způsobili opilí lidé