Doposud měli lékaři jedinou možnost: pokud chtěli zjistit, jestli ženě nehrozí rakovina děložního čípku, udělali takzvanou cytologii. Odebrali buňky z děložního čípku a poslali je do laboratoře. Ta pak vzorek vyhodnotila. „Postupně se ale zjistilo, že je tato metoda nespolehlivá. U třetiny žen se změny v buňkách vůbec nezachytily,“ řekl profesor David Cibula, který vede i Evropskou společnost gynekologické onkologie.

Někteří lékaři proto začali používat spolehlivější metodu – genetický test. „Ten odhalí přítomnost rizikové HPV infekce, která spouští rakovinotvorné bujení, stoprocentně. A to ještě dříve, než dojde k rozvoji přednádorových změn,“ uvedl Cibula.

Ilustrační foto.
Lékaři varují: V létě pozor také na sluch. Poškodit ho může koupání i cestování

Problém je v tom, že test je příliš drahý. Stojí okolo tisícikoruny. Pojišťovny ho přitom nehradí. „Některé ženy si proto test nedopřejí. Dalším ho gynekologové ani nenabídnou,“ popisuje lékař. Zachránit by přitom mohl stovky životů. Ženy, u kterých by test virus odhalil, by se totiž mohly nechat rychle naočkovat.

Ilustrační snímek.
Interny se zlobí. Suplují prý záchytky nebo psychiatrii

HRAZENÉ OČKOVÁNÍ PRO DÍVKY

Jenomže to se neděje. A podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ani dlouho nebude.

„Genetické testy jsou opravdu příliš drahé a smysl mají jen u části pacientek – konkrétně u žen nad třicet let. U mladších pacientek se totiž často stává, že i když jsou při testech pozitivní, nakonec neonemocní. Organismus si s infekcí poradí,“ vysvětluje Prymula.

Očkování podle něj smysl má. „To už ale lidem pojišťovny hradí,“ připomíná. Očkovat se mohou konkrétně dívky mezi třináctým a čtrnáctým rokem.

Nemocnice Nymburk
Policie šetří další úmrtí na nymburské interně. Pacient přišel původně s průjmem

Jenomže i to je podle lékařů málo. „Zatímco v Česku je proočkovanost žen jen kolem 75 procent a u mužů je to prakticky nula, jinde ve světě se očkuje většina populace. Například ve Skandinávii nebo Austrálii dostává vakcínu devadesát procent dívek i chlapců,“ uvádí Cibula. Virem se totiž mohou nakazit obě pohlaví, muži ho pak ale jen přenášejí dál.

Výsledkem podle lékařů je, že zatímco ve Finsku onemocní rakovinou děložního čípku asi čtyři ženy ze sta tisíc, v Česku je to čtyřikrát víc. Z tisícovky žen, které u nás každoročně onemocní, přitom nemoci podlehne skoro polovina. „Platí přitom, že čím je pacientka starší, tím je úmrtnost vyšší. Zatímco ženy do 45 let umírají asi v patnácti procentech případů, u žen nad 65 let už nemoci podlehne třetina,“ řekl Cibula. Děje se to právě proto, že starší ženy podceňují prevenci.