Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vítězslava Kolka roste počet pacientů s různými chorobami dýchacího ústrojí, mimo jiné se významně zvyšuje výskyt rakoviny plic u žen. „Extrémně stoupají respirační infekce a doposud není vyřešen problém tuberkulózy. Stav je natolik závažný, že je potřeba zavádět opatření na ochranu zdravých, zlepšit časnou diagnostiku plicních nemocí a léčit je účinněji," doplnil.

V rámci akce Dýchej čistý vzduch se pneumologové zasazují například o zlepšení znečištěného ovzduší, větší kontrolu a zdanění tabákových výrobků nebo zvýšení investic do biomedicínského výzkumu pro boj s chronickými plicními nemocemi. Kontaktují proto nejen zdravotnické autority, ale také politické představitele.

Náklady na léčbu respiračních onemocnění v Evropě přesahují 380 miliard eur, z toho rakovina plic a chronická obstrukční plicní nemoc stojí přes 200 miliard eur. V České republice přesná data k dispozici nejsou.

Osloví i veřejnost

Pneumologové za nejčastější rizikový faktor vzniku respiračních chorob označují kouření, a to jak aktivní, tak pasivní. Následkem užívání tabáku každoročně zemře 700 tisíc Evropanů z toho 18 tisíc Čechů. Škodlivé je i pasivní kouření.

Rizikem je i špatné ovzduší a nezdravé pracovní prostředí. Odhadem 15 až 20 procent všech případů astmatu u dospělých souvisí s pracovním prostředím. Vystavení částicím, plynům, zplodinám nebo kouři na pracovišti je příčinou patnácti procent všech případů nádorových onemocnění respiračního traktu u mužů a pěti procent u žen.

Pneumologové během akce osloví také veřejnost. Lidem budou nabízet publikaci Zdraví plic v Evropě a také preventivní spirometrická měření, která umí odhalit řadu respiračních chorob včas.